RESULTATERFINANS

Friprog-folk krangler om Oracle og MySQL

Kjente aktivister har stikk motsatt syn på om Oracle bør få overta MySQL.

8. des. 2009 - 13:57

Torsdag denne uken skal EU avholde en høring om Oracles kjøp av Sun. EU-kommisjonen tenderer mot å avvise kjøpet, fordi det vil gi Oracle full kontroll over det den mener er en viktig konkurrent, friprogdatabasen MySQL som Sun i sin tid kjøpte for en milliard dollar.

I forkant av høringen er ulike interessenter bedt om å redegjøre for sitt syn. Blant dem hvis synspunkter er blitt kjent, er to framtredende representanter for åpen kildekode, Eben Moglen og Ulf Michael «Monty» Widenius, som forfekter stikk motsatte synspunkter

Moglen er jussprofessor ved Columbia University i New York, direktør for Software Freedom Law Center og juridisk rådgiver til Richard Stallman og hans Free Software Foundation.

Han mener at friproglisensen GNU GPL er tilstrekkelig til å verne om framtiden til MySQL, og avviser at Oracles kjøp av sin konkurrent skulle utgjøre noen trussel. Han har uttrykt disse standpunktene i et offisielt skriv til EU-kommisjonen, og har også bedt om å få slippe til på høringen på torsdag.

I sitt skriv til EU går Moglen detaljert gjennom mulige konkurransehemmende tiltak fra Oracles side, og hvorfor Gnu-lisensen og den generelle dynamikken innen åpen kildekode vil være i stand til å avverge dem. Han tror ethvert forsøk fra Oracle på å holde MySQL i live samtidig som selskapet prøver å hindre friprogfellesskapet fra å utvikle det videre, er dømt til å mislykkes. Han peker blant annet på at Oracle er sterkt engasjert i fellesskapet, og har klare forretningsmessige motiver for ikke å komme på kant med det.

Widenius er sterkt uenig med Moglen. Han er en av gründerne bak MySQL. Han forlot Sun offisielt i februar i år, og har offentlig uttrykt bekymring for MySQLs framtid under Sun. Han advarer sterkt mot å la Oracle overta friprogdatabasen.

sin blogg uttrykker han dyp mistillit til Oracles intensjoner med MySQL: Han tror Oracle ønsker å la MySQL dø sakte, og anbefaler Oracle å selge MySQL.

Widenius skriver at Florian Mueller, mannen bak den vellykkede kampanjen NoSoftwarePatents.com, har gjennom sine utredninger bidratt til at EU nå stiller seg negativ til å la Oracle kjøpe Sun. Han siterer denne uttalelsen fra Mueller:

– Hver dag som går uten at Oracle fristiller MySQL fra avtalen [med Sun] er nok et bevis på at Oracle bare ønsker å kvitte seg med denne friprogutfordreren, og at EUs etterforskning er påkrevet for å verne om fornyelse og brukernes muligheter til å velge. Dette er svært kritisk, fordi hele den kunnskapsbaserte økonomien bygger på databaser.

Mueller har levert et eget 31 siders skriv til EU-kommisjonen med innsigelser mot å la Oracle få kontroll over MySQL.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.