BEDRIFTSTEKNOLOGI

Friprog frykter ny patenttrussel

Liker ikke at 882 Novell-patenter snappes opp av Microsoft, Apple og Oracle.

22. des. 2010 - 15:03

I slutten av november ble det kjent at Novell selger seg til Attachmate Corporation for 2,2 milliarder dollar, samtidig som «visse immaterielle eiendeler» skulle selges til CPTN Holdings, et konsortium av IT-selskaper som Microsoft står bak.

Det ble siden kjent at det CPTN overtar, for 450 millioner dollar, er 882 patenter, antakelig hentet fra både Novell-delen og Suse-delen av den tidligere giganten innen nettverksprogramvare.

Det ble trukket et lettelsens sukk over at Microsoft ikke fikk kjøpe «Unix».

I forrige uke avslørte Wall Street Journal at også Apple, Oracle og EMC er medlemmer av konsortiet som kjøper opp de 882 patentene.

Dette har skapt økt frykt i åpen kildekodefellesskapet for en forrykning av maktbalansen mellom ideelle og kommersielle aktører.

Microsoft har tidligere truet Linux med at de besitter rundt 200 patenter som krenkes i det frie operativsystemet. En stund ble denne trusselen delvis oppveiet av en samarbeidsavtale mellom Microsoft og Novell. Med Novell i oppløsning og mange Novell-patenter kontrollert av CPTN er det en viss risiko for at Microsoft igjen truer med lisensspøkelset.

Oracles delaktighet i CPTN ser ut til å ha vært utslagsgivende for at The Document Foundation (TDF) har meldt seg inn i patentvernforeningen Open Invention Network (OIN).

TDF er en sammenslutning av frie utviklere som ikke stoler på Oracles plan for OpenOffice.org og følgelig har tatt på seg å lage LibreOffice som alternativ.

OIN ble dannet i 2005 for å sikre Linux mot søksmål ved å kjøpe relaterte patenter og aldri håndheve dem. OIN er finansiert av IBM, NEC, Philips, Red Hat og Sony, og fikk også bidrag fra Novell. I september i fjor kjøpte OIN 22 patenter som Microsoft tidligere hadde solgt til Allied Security Trust (AST). AST samler blant annet Motorola, HP, Verizon, Cisco, Google og Ericsson i et gjensidig solidarisk vern mot patentrelaterte søksmål. Sun var også medlem, og Oracle er det fortsatt.

I går meldte også KDE, en utvikler av brukergrensesnitt og andre Linux-verktøy, seg inn i OIN. I en kommentar til bloggdiskusjonen om innmeldingen, presiserer KDE at poenget nettopp er å verne mot eventuelle krav knyttet til de Novell-patentene som nå er havnet hos CPTN.

Å besitte patenter er viktig for alle teknologiselskaper, siden nye produkter typisk henter løsninger fra konkurrerende leverandører. Lisensieringsavtaler går alltid begge veier, på betingelser som gjenspeiler styrken i den overlegne partens portefølje. Det kan derfor være grunn for Citrix å revurdere styrken til sin egen beholdning av patenter og opphavsrett, gitt at EMC og Microsoft – begge konkurrenter til Xen, en Citrix-eiet virtualiseringsteknologi – nå har styrket seg gjennom CPTNs overtakelse av Novell-patenter.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.