JUSS OG SAMFUNN

- Friprog kan kutte kostnadene i helse-Norge

Fornyingsminister Heidi Grande Røys åpnet Friprog-senterets kontor i Tromsø under konferanse om telemedisin.

10. juni 2008 - 09:32

I dag åpner Friprog-senteret sitt andre kontor i Tromsø. De er fra før av etablert på Papirbredden i Drammen, og nå har de fått på plass de kontorene de skal ha.

Fornyingsminister Heidi Grande Røys er tilstede for å åpne Tromsø-kontoret.

– Samarbeid om programvare kan bidra til bedre samhandling på tvers av helseinstitusjonene og gi bedre helsetjenester til pasienter og brukere av offentlige helsetjenester, sier Røys.

Hun trekker frem fri programvare som spesielt spennende i den forbindelse.

- Fri programvare kan også bidra til å kutte drifts- og lisenskostnader i helsenorge, sier Røys i forbindelse med åpningen.

Tromsø-kontoret vil bli bemannet men en person, rådgiver Morten Amundsen. Hans bakgrunn er fra både helse og IT.

– Jeg tror at det er riktig å fokusere innsatsen i utviklingen av fri programvare på helsesektoren. Vi ser at det er et stort men lite utnyttet potensial her, sier Amundsen.

Amundsen vil jobbe tett med Nasjonalt senter for telemedisin (NST) i Tromsø, og de er selv ivrige på å se på mulighetene med fri programvare.

– Bruken av fri programvare i helsevesenet åpner opp for noen fantastisk spennende løsninger, sier Steinar Pedersen, leder ved Nasjonalt senter for telemedisin.

NST er samarbeidssentrum for Verdens helseorganisasjon og arbeider blant annet med å utvikle globale løsninger for e-helse og telemedisin. Pedersen mener at det beste med fri programvare er at det er skapt for å deles.

– Med de mulighetene fri programvare gir, vil løsningene som vi utvikler bli tilgjengelige for alle. Ikke bare på lokalt og regionalt nivå, men over hele kloden. Det vil gjøre det lettere for helsepersonell å samarbeide over lange avstander. Med åpningen av Friprog-senteret i Tromsø vil vi få tilgang til mye mer kunnskap og kontakt med de gode norske utviklerne av fri programvare, sier Pedersen.

    Les også:

digi.no er tilstede med journalist på den pågående telemedisin-konferansen i Tromsø. Vi kommer tilbake med mer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.