OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

- Friprog kunnet reddet politiet

Dataviruset som rammet politiet kunne vært unngått, mener Friprogsenteret.

Heidi Arnesen Austlid
Heidi Arnesen Austlid
17. mars 2009 - 13:15

Viktige IT-løsninger i politiet ble i forrige uke offer for Windows-ormen Conficker. Passkontroll og operasjonssentraler gikk i stå som følge av virusutbruddet.

Dette kunne vært unngått ved bruk av fri programvare, mener Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare.

    Les også:

Det offentlige selskapet er stiftet for å fremme bruken av fri programvare i landet. Nå hevder de at lovens håndhevere ville hatt langt bedre IT-sikkerhet dersom de kvittet seg med proprietære Windows-løsninger.

- Ved bruk av fri programvare ville sikkerheten vært ivaretatt på en helt annen måte, og problemet kunne vært unngått, slår utviklingsleder Martin Bekkelund i Friprogsenteret fast i en pressemelding.

Han får støtte av direktør Heidi Arnesen Austlid ved Friprogsenteret, som håper det norske politiet vil se til erfaringene fra deres svenske og franske kolleger.

- Både Sverige og Frankrike har stor suksess med bruk av fri programvare i politiet. Å velge åpne løsninger vil være stabilt og sikkert også for politiet i Norge, sier Arnesen Austlid.

 <i>Bilde: Nancy Bundt</i>
Bilde: Nancy Bundt

I Frankrike har politiet besluttet å bytte ut Windows til fordel for Linux-distribusjonen Ubuntu på anslagsvis 90.000 arbeidsstasjoner innen 2015. Allerede i 2005 kvittet de seg med kontorpakken til Microsoft til fordel for OpenOffice.

Åpen kildekode står høyt i kurs også i vårt naboland, der svenska polisen for snart to år siden byttet plattform fra Oracle-databaser og BEAs applikasjonsserver til åpne alternativer som MySQL og JBoss.

Friprogsenteret opplyser at de har invitert justisministeren og Politi- og lensmannsetaten til diskusjon om fremtidige løsninger.

- Vi vil bidra til at virusproblemer kan unngås i framtiden og at politiet får smarte løsninger som kan deles og gjenbrukes, sier Martin Bekkelund.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.