KARRIERE

Friprog styrer mot konkurs

Har ikke råd til å lønne ansatte ut oppsigelsestiden.

Uten penger til å lønne de ansatte ut oppsigelsestiden styrer Friprogsenteret nå mot konkurs.
Uten penger til å lønne de ansatte ut oppsigelsestiden styrer Friprogsenteret nå mot konkurs.
3. nov. 2014 - 10:46

(Saken er oppdatert med kommentar fra IKT-Norge)

Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare har varslet nedleggelse etter at regjeringen skrudde av statsstøtten.

Alle de ansatte er oppsagt, men nå har ikke senteret råd til å betale lønn ut oppsigelsestiden.

Dermed går det mot en lite verdig avslutning – og konkurs. Konkurs er det eneste gjenstående alternativet, ifølge styreleder Rune Kjølstad.

– Vi har nå gjort opp økonomisk status og den viser at vi har en underdekning på cirka 300.000 kroner for å innfri våre forpliktelser. Alternativet er en konkurs, som jeg vil anse som meget uheldig.

Kjølstad skrev dette i et brev til Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) som digi.no har fått tilgang til. I brevet søkte han om en tilleggsbevilgning for å unngå konkurs. Ønsket var å avslutte kompetansesenteret «på en ryddig måte».

Han ble ikke hørt.

I avslaget peker departementet på at de ikke kan stilles til ansvar for situasjonen som har oppstått.

Daglig leder i Friprogsenteret Morten Amundsen har seks måneders oppsigelse. De øvrige ansatte har tre måneder.

– Sett bort fra daglig leder vil underdekningen være én månedslønn for hver av de øvrige ansatte. Det burde senteret ha hatt mulighet til å sette av midler til. Vi vil peke på at 6 måneders oppsigelsestid for daglig leder synes mye, gitt den usikkerheten som i alle år har heftet ved senterets økonomisk framtid, skriver KDM i avslagsbrevet.

Departementet svarer også at det er styret/eierne i Friprogsenteret som har ansatt daglig leder på disse premissene, og at det i så fall bør være de selv som tar den økonomiske belastningen om de ønsker å betale ham lønn ut kontraktsperioden – selv om senteret legges ned.

Eierne er de samme seks som dro igang kompetansesenteret i 2007. Det vil si Buskerud fylkeskommune, Rådet for Drammensregionen, Høgskolen i Buskerud, Troms fylkeskommune, KS og IKT-Norge. Eierne har vært klare på at hvis helfinansieringen fra regjeringen stoppet, så ville de trekke seg.

digi.no har mandag morgen ikke fått tak i Friprogsenterets styreleder Rune Kjølstad, som også er ordfører i Røyken kommune. Daglig leder Morten Amundsen ønsket ikke å uttale seg i saken.

Fredrik Syversen fra IKT-Norge er styremedlem i Friprogsenteret, og representerer en av de seks eiervirksomhetene.

Han kan ikke avvise en mulig konkurs, men sier at målet er å sikre lønn til de ansatte.

– Jeg gir ingen garantier men vårt mål er at alle skal få lønn. Utfordringer er at lønnsutbetalingene ikke skal ende i konkurs. De ansatte har like stor garanti gjennom lønnsgarantifondet. Vi er ikke 100 prosent sikre på at vi styrer mot konkurs, men må nok gå noen runder mot kreditorene, selv om hoveddelen av kostnadene er lønn. Jeg ser ikke bort ifra at vi får det til, sier Syversen til digi.no.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.