IT-NORGE

Friprogsenteret overlever

Får pengene de har bedt om, trass stramt statsbudsjett.

Får tilskudd: Friprogsenteret har bare tre ansatte, som holder til i lokaler her ved Papirbredden i Drammen.
Får tilskudd: Friprogsenteret har bare tre ansatte, som holder til i lokaler her ved Papirbredden i Drammen.
6. okt. 2011 - 11:23

Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare er begunstiget med nok penger til neste år, trass det stramme statsbudsjettet som ble lagt frem i dag.

Dermed viser Fornyingsdepartementet (FAD), som fullfinansierer virksomheten deres, at de fortsatt ønsker videre drift, gjennom et tilskudd på 4.536.000 kroner.

- Vi har fått 4,5 millioner. Det er det vi har bedt om. Vi er veldig glad for at friprogsenteret som satsing videreføres også i 2012, og har en god dialog med FAD som oppdragsgiver, sier seniorrådgiver Christer Gundersen til digi.no.

Seniorrådgiver Christer Gundersen i Friprogsenteret. <i>Bilde: Friprogsenteret</i>
Seniorrådgiver Christer Gundersen i Friprogsenteret. Bilde: Friprogsenteret

Daværende IT-minister Heidi Grande Røys (SV), som åpnet Friprogsenteret i 2007, la aldri skjul på at hun ivret for modellen. Samtidig ble det meislet ut en preferansepolitikk på området.

Friprog skulle spille en nøkkelrolle i arbeidet med styrket samhandling og bedre tjenester til innbyggere.

Helt slik gikk det ikke.

Fortsatt er det sånn at Microsoft danner grunnlaget for nesten all IT i det offentlige. Tendensen det siste året har dessuten vært at de som prøvde ut friprog, blant annet mange kommuner, har endt opp med å gå tilbake til proprietære IT-løsninger.

Røys' etterfølger Rigmor Aasrud (Ap) har ikke stått like sterkt på barrikadene for fri programvare. Statsrådens tilnærming har vært av en mer pragmatisk karakter («den enkelte virksomhet bør selv bestemme hva de vil bruke, utfra fordeler og ulemper de ulike systemene har»). Men Friprogsenteret vil hun altså beholde.

- Det gjør at vi fortsatt kan være et fritt og uavhengig kompetansesenter. Det er vi veldig glade for, sier Christer Gundersen til digi.no.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.