Friskmelder Internett foran 1. januar

Internett vil ikke falle sammen på nyttårsaften, mener blant andre Vint Cerf, mannen som fant opp TCP/IP-protokollen Internett er basert på.

Internett vil ikke falle sammen på nyttårsaften, mener blant andre Vint Cerf, mannen som fant opp TCP/IP-protokollen Internett er basert på.

President Bill Clintons "År 2000-arbeidsutvalg" har tatt initiativ til en høring om hvordan Internett vil takle nyttårsaften. Ekspertene som skal være med på høringen sier at enkelte delnettverk og enkeltservere kan melde seg ut, men at basisnettverket er sikret, skriver Associated Press.

- Vi kommer ikke til å se noen globale sammebrudd, sier Vint Cerf, leder i MCI Worldcom og en av oppfinnerne av TCP/IP, protokollen Internett er basert på. MCI Worldcom eier store deler av Internett-infrastrukteren i USA.

Internett ble bygget som et desentralisert datanettverk som tåler at enkeltnoder faller ut. Dette tror ekspertene vil gjøre at Internett-brukere ikke vil merke noe særlig problemer 1. januar. Men det vil dukke opp feil på enkelte servere og i mindre sidegrener av Internett, blant annet på grunn av strømbrudd.

- Internett består av rundt én million mindre, uavhenginge nettverk og rundt 50 millioner servere og rutere, estimerer Tony Rutkowski, en Internett-pionér overfor Associated Press.

De store teleselskapene skal ha sikret sine nettverk og Network Solutions, som driver de to basis-navneregistrene, lover også at de har gjort sitt beste. Men ingen har innehentet garantier fra de andre 11 såkalte root-serverne, som stort sett drives av universiteter.

Clintons År 2000-komité peker på at det er umulig å få noen oversikt over hele Internett, men de tror ikke på noen større problemer. Også Don Heath, sjef for Internet Society støtter denne konklusjonen.

Til toppen