Friskmelder Norge fra år 2000-syken

Nærings- og Handelsminister Lars Sponheim mener det ikke vil oppstå store problemer i Norge 1. januar. Men han skal være på vakt sammen med Dørum og Bondevik på nyttårsaften.

Nærings- og Handelsminister Lars Sponheim mener det ikke vil oppstå store problemer i Norge 1. januar. Men han skal være på vakt sammen med Dørum og Bondevik på nyttårsaften.

Fersk tall fra Norsk Gallup viser en sterk bedring i hvordan norske bedrifter og kommuner vil takle år 2000-problemet. Lenge så det mørkt ut fordi svært mange ikke startet opp sin planlegging og feilretting, men i god norsk skippertak-tradisjon har Norge kastet seg rundt i løpet av høsten.
Les om katastrofe-spådommene:
Fremdeles sier 38 prosent av bedriftslederne at år 2000-problemet ikke er relevant for dem, men nå gir Nærings- og Handelsdepartementet dem rett. Dette er stort sett små bedrifter uten data- eller produksjonsutstyr, som ikke vil rammes. Derfor sier 95 prosent av lederne at de er trygge på at de vil takle overgangen.


De beste nyhetene kommer fra kommunene, der alle nå sier de er svært eller ganske fornøyd med hvor langt de har kommet. Fremdeles mangler en av tre beredskapsplaner og en av ti planlegger ikke å ha folk på vakt, men målingen ble foretatt i oktober.

- Vi er svært fornøyd med utviklingen og tror ikke det vil oppstå store problemer i norske bedrifter eller kommuner i januar, sier Sponheim til digi.no. Det kan dukke opp enkeltproblemer og det blir nok litt sand i maskineriet, men ikke noe stort.

Sponheim retter nå i stedet blikket utover verden.

- De nordiske landene er svært godt forberedt - det største problemet for næringslivet og vår økonomi er de mange land i verden som ikke er klare. Dette utgjør viktige markeder for oss og vi kan oppleve en økonomisk oppbremsing til vinteren uten at vi kan gjøre noe med problemet, sier Sponheim til digi.no.

De fleste større bedrifter, kommuner og statlige organer har planlagt beredskap til nyttårsaften og det har også Regjeringen. Etter spørsmål fra digi.no om hvor Sponheim skulle være på nyttårsaften innrømmet han at han skulle være her i Oslo - på jobb.

Det viser seg at Regjeringen har planlagt en spesiell beredskapsvakt, ledet av Bondevik selv med Justisminister Odd Einar Dørum og Sponheim i spissen. Sammen skal de tre sørge for en kontinuerlig overvåkning etter hvert som årtusenskiftet starter på New Zealand og ruller vestover.

- Vi skal holde folk oppdatert utover dagen og natten og stå klar dersom noe skulle skje, forteller Sponheim.

Du kan lese hele hele undersøkelsen på Aksjon 2000s nettsted.

Til toppen