ANALYSER

Friskt salg av iPod i Norge

Responsen etter Apples iPod og iPod mini har vært enorm i Norge, bare to uker etter lanseringen av produktet.

Apple lanserte 19. juli den fjerde generasjonen av selskapets bærbare, digitale musikkspiller iPod, også i Norge. Den kan benyttes sammen med gratisprogramvaren iTunes som finnes for både PC og Mac, og som har et grensesnitt mot Apples musikkforretning på nett.

Kanalansvarlig Øystein Skaudal i Apple Norge sier til digi.no at salget har sprengt alle prognoser og at det etterspørres langt flere iPod, enn hva som faktisk er i produksjon. Det er spesielt iPod mini som har vært populær blant den yngre generasjonen, mens dem med store musikksamlinger har gått for 20 eller 40 GB-variantene.

Skaudal forteller at Apple i foregående kvartal solgt flere iPoder enn datamaskiner. I tillegg passerte musikktjensten den 12. juli 100 millioner solgte musikkspor. Salget kommer hovedsaklig fra USA foruten tre land i Europa; Frankrike, England og Tyskland, som har vært operative med musikktjenesten siden begynnelsen av juni.

Steve Jobs har tidligere uttalt at resten av Europa skal få iTunes-butikker i oktober. Men om Skandinavia også betyr Norge er ennå ikke klart.

Skaudal forventer en enda større interesse for iPod når musikktjenesten blir tilgjengelig i Norge.

Prisen på Apple mini iPod med plass til omtrent tusen sanger er satt til 2.290 kroner og inkluderer i tillegg til spilleren hodetelefoner, en strømadapter, kabler for tilknytning til FireWire og USB 2.0, og iTunes programvare for Mac og Windows.

I tillegg leverer Apple iPod i to andre utgaver med harddisk på enten 20 GB eller 40 GB til en pris på henholdsvis 2.890 kroner og 3.690 kroner med plass til omtrent 5.000 eller 10.000 sanger.

    Les også:

At hvem som helst nå kan laste ned en låt for rundt åtte kroner, kan innebære en mektig trussel mot CD- og platebransjen. Hver måned selges CD, singler og DVD for omtrent 60 millioner kroner i Norge.

Totalsalget i hele verden var på 2,7 milliarder musikkenheter, til en verdi av 220 milliarder kroner.

Apple har allerede blitt søkkrike på iPod, som leverte en inntektsvekst på 30 prosent i sitt regnskapsmessige tredje kvartal. Ifølge Wall Street Journal utgjorde Apple-salget 876.000 Macintosh-maskiner og 860.000 iPod spillere i kvartalet.

Nå har Apple skrevet under lisensavtaler med tre av de største uavhengige plateselskapene i Europa: Beggars Group, Sanctuary Records Group og V2. iTunes Music Store-kunder i Storbritannia, Frankrike og Tyskland får dermed titusenvis av nye låter å velge mellom fra en rekke uavhengige artister, som Basement Jaxx, The Libertines, Morrissey og The White Stripes.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.