JUSS OG SAMFUNN

Frist fredag: Napster vil stoppe canadisk griselatin

Pulse New Media - de som står bak kodeprogramvaren NapCameBack - sier Napster har truet med rettslig forfølgelse om ikke programmet blir trukket tilbake i løpet av fredag.

6. apr. 2001 - 06:37

Det var tirsdag for tre uker siden digitoday fortalte historien om canadiske PulseNewMedia - en organisasjon av studenter ved universitetet i Toronto - som hadde utviklet en ny programvare som tok i bruk såkalt "griselatin" for å dekke over at det fortsatt distribueres Napster-filer som strengt tatt er omfattet av blokaden musikkindustrien har iverksatt mot Napster.

Så fort programmet blir installert på en PC begynner det å endre filnavnene på PC-brukerens MP3-filer. Den første bokstaven i filnavnet flyttes helt til slutten, slik at "Beatles" for eksempel blir "eatlesb" og "Van Morrison" blir "anv orrisonm". Dermed blir det mulig å aksessere musikkfiler i Napster-systemet som Napster selv har forsøkt fjernet fra sitt nettverk.

Med sitt eget liv som innsats kjemper nå Napster med nebb og klør for å innfri det rettslig pålagte kravet om å fjerne hundrevis av låter fra eget nettverk - et krav brukerne av nettverket benytter alle metoder for å gå snike seg unna.

Foruten at den enkelte bruker selv lagrer låter med bevisst innlagte skrivefeil (f.eks. ved å skrive Beetles istedenfor Beatles), finnes det en rekke programsnutter på nettet som automatisk koder om navnene på artister og sangtitler. Ett av disse programmene er NapCameBack.com, som Napster nå forsøker å bekjempe med de samme midlene som er blitt brukt av plateindustrien mot - akkurat - Napster.

Men Pulse New Media, selskapet bak NapCameBack, lar seg ikke pille på nesen.

- Etter at Napster har ropt ut for all verden at de blir undertrykt av plateindustrien, er jeg sikker på at brukerne vil se ironien i Napsters søksmål mot oss, sier administrerende direktør James Chillcott i Pulse New Media til Newsbytes.

- Programvaren vil ikke bli fjernet fra nettet, sier Chillcott, som tvert imot reklamerer for at en oppdatert versjon av programmet vil bli lansert på fredag...

Navnekodingsprogramvaren skal være lastet ned over en halv milllion ganger siden debuten på nettet 9. mars, ifølge Chillcott, men legger til at brukerne egentlig ikke har bruk for programmet:

- For de filtrene Napster har lagt inn for å vaske bort kopibeskyttet materiale, fungerer ikke, sier Chillcott til Newsbytes.

Napster hevder på sin side å ha iverksatt en effektiv blokade av hele 275.000 sangtitler.

Det betyr imidlertid ikke at Napster er død - langt derifra: I forrige uke ble 593 MILLIONER sanger lastet ned over Napster-nettverket, dvs. en økning på 25 prosent fra uken før, skal en tro tall offentliggjort av Webnoize.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.