Frister med Windows'99-øl og Intel-kjøttboller

Et lite russisk vodka-firma i St. Petersburg peker nese til Bill Gates og lanserer Windows'99-ølet. Selskapet mener at eventuelle søksmål fra Microsoft bare er bra for markedsføringen. Russiske rettssaker tar jo dessuten fryktelig lang tid.....

Et lite russisk vodka-firma i St. Petersburg peker nese til Bill Gates og lanserer Windows'99-ølet. Selskapet mener at eventuelle søksmål fra Microsoft bare er bra for markedsføringen. Russiske rettssaker tar jo dessuten fryktelig lang tid.....

Uten å informere Microsoft om sine planer, lanserte et lite russisk vodka-selskap en ny type øl med navnet Windows'99, et merkenavn som legger seg mellom Windows 98 og 2000.

Professor Solonin Vodka Company fant ut at den beste måten å markedsføre sitt nye øl på, var å oppkalle det etter operativsystemet som gjorde Microsoft og Bill Gates rik og berømt.

Sjefen for vodka-selskapet, Andrei Solonin, sier til avisen St. Petersburg Times at han regner med at hans Windows'99-øl vil ta det lokale øl-markedet med storm på grunn av det umiddelbart gjenkjennelige navnet.

Han hevder også at han ikke har noe å frykte når det gjelder eventuelle søksmål fra programvaregiganten. Solonin sier han allerede har registrert Windows som et varemerke for mat, alkohol- og tobakksvarer.

I tillegg tror han et eventuelt søksmål vil gi ølet ytteligere gratis og god reklame.

- Dessuten tar russiske rettssaker erfaringsmessig fryktelig lang tid...

Solonins varemerkeregistrering bryter ikke russisk lov, som tillater registrering av samme varemerke på ulike produkt-kategorier så lenge det ikke forvirrer forbrukeren.

Yelene Zaitseva, som er varemerke-advokat i et russisk patent-firma, sier til St. Petersburg Times at det ikke finnes noe varemerkebeskyttelse i russisk lovgivning.

Hun opplyser at kjente navn som Windows, Coca Cola eller Kodak er beskyttet mot registrering av tredjeparter i hele verden, men dette er ennå ikke implementert i russisk merkevare-lovverk.

Som et resultat av Russlands underlige lovverk, blir bruken av kjente merkevarer i en uvanlig produktkategori stadig mer vanlig i Russland.

For eksempel har matprodusenten Darya nå lansert og reklamert for sine kjøttboller (sånne små kjøttboller med mel i til å ha i suppen, red. anm.) under navnet Intel.

Solonin jobbet som psykologi-lærer før han startet sitt eget firma, Professor Solonin Vodka Company. I fjor produserte selskapet over en million flasker med vodka. Nå vil Solonin få så mye ut av Windows-navnet som mulig. Blant annet planlegger han Windows-tyggegummi og Windows-sigaretter.

For å vise sin respekt for Microsoft, har Solonin sendt to flasker av det nye ølet til Bill Gates.

Han planlegger å brygge opptil 300.000 liter windows-øl i måneden. Foreløpig har bare noen tusentalls liter blitt brygget og solgt, melder St. Petersburg Times.

Til toppen