ANALYSER

Fritt fall i servermarkedet

Både omsetning og volum er langt under nivået fra slutten av 2007.

5. mars 2009 - 06:25

Analyseselskapet Gartner har levert sine anslag over utviklingen på det globale servermarkedet i fjerde kvartal 2008. Fra fjerde kvartal 2007 har omsetningen falt med 15,1 prosent til 13,1 milliarder dollar, mens volumet er redusert med 11,7 prosent til 2,14 millioner enheter.

Senioranalytiker Heeral Kota konstaterer at den økonomiske nedgangen har fått bedrifter og organisasjoner over hele verden til å redusere maskinvareinvesteringer i alle segmenter, unntatt bladservere.

Japan det eneste område der omsetningen er større enn for et år siden, med en vekst på 4,7 prosent. Den største nedgangen er i Europa. Midtøsten og Afrika («Emea») med 20,6 prosent. I vekstområdene Latin Amerika og Asia/Stillehavet er nedgangen henholdsvis 12,5 prosent og 14,8 prosent. I Nord-Amerika er nedgangen 14,6 prosent.

IBM har fortsatt den største omsetningen av alle i servermarkedet. De opprettholder ledelsen trass i en omsetningssvikt på 17,4 prosent, og en nedgang i volum på hele 22,3 prosent. Det eneste segmentet der IBMs serveromsetning øker, er innen stormaskinene, System Z.

Målt etter volum er HP fortsatt størst: Selskapet har den laveste nedgangen i volum, 1,6 prosent, og også den minste prosentnedgangen i omsetning, 10,0 prosent. I markedsandel målt i omsetning er HP kommet 1,7 prosentpoeng nærmere IBM, og havnet så vidt under en omsetning på 4 milliarder dollar.

På andre plass gjør Dell det også bedre enn markedet og øker sin andel i både omsetning og volum. Sun følger markedet omsetningsmessig, men har betydelig mindre nedgang i volum enn alle unntatt HP. Det gjenspeiler problemene Sun opplever med å selge sine høyende systemer: Kundene foretrekker selskapets produkter i det nedre prissegmentet.

For hele året 2008 peker Gartner på den sterke kontrasten mellom den forholdsvis sterke veksten i første halvår, og tilbakeslaget i andre. Fra 2007 til 2008 økte servermarkedet med 2,6 prosent i volum, mens det krympet med 4,1 prosent i omsetning.

Bladservere er det eneste vekstsegmentet: Leveransene økte med 30 prosent, omsetningen med 30,6 prosent. HP har 47,3 prosent av markedet, målt i leveranser, mens IBM har 26,2 prosent.

Gartner sier 2009 vil være vanskelig for serverleverandørene. Trolig vil fjerde kvartal 2008 være mer typisk for hele året 2009 enn gjennomsnittet for hele 2008. Kundene vil være svært tilbakeholdne med nye maskinvareinvesteringer, mener analyseselskapet.

Tabellene nedenfor oppsummerer Gartners overslag, fordelt på leverandør, innen både omsetning og volum i fjerde kvartal 2008.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.