JUSS OG SAMFUNN

Fritt fram for OOXML

Blir trolig godkjent for bruk i offentlig sektor.

Difis forslag åpner for fri bruk av Microsofts OOXML-format i det offentlige.
Difis forslag åpner for fri bruk av Microsofts OOXML-format i det offentlige.

Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) har på oppdrag fra IT-minister Rigmor Aasrud utredet behovene for å endre de obligatoriske IT-standardene i offentlig sektor.

Det blir ifølge forslaget fritt fram for bruk av Microsofts OOXML-format allerede fra nyttår.

I høringsnotatet fra Difi (PDF) legges det nemlig opp til å vrake bestemmelsen om at ODF (Open Document Format) skal være obligatorisk ved publisering og utsendelse av redigerbare dokumenter i offentlig sektor, et krav som ble innført i 2009.

- De sentrale hensynene som lå bak valget av ODF er i stor grad borte. I dagens marked har vi to standarder som fungerer omtrent like godt, skriver Difi i en egen rapport.

- Det bør imidlertid stilles krav om at det offentlige plikter å ta imot dokumenter – både i OOXML og ODF. Dette for å sette brukernes ønsker fremst, konkluderer Difi.

Seier for Microsoft

Forslaget er slik det fremstilles en full seier for Microsoft. Programvaregiganten har lenge kjempet for at deres eget dokumentformat skulle få slippe inn i varmen.

I fjor sommer kunne digi.no fortelle at Microsofts norgessjef Hege Skryseth ba om et møte med IT-minister Rigmor Aasrud – der tema blant annet var standardiseringsarbeidet.

I brevet der Microsoft inviterte seg selv hevdet selskapet at de satt på «ny informasjon rundt lovmessige aspekter» ved standardarbeidet. Selskapet har ikke ønsket å kommentere møtet, men det er rimelig å anta at nettopp dokumentformat ble diskutert.

I sin rapport har Difi vurdert flere alternativer som ikke har vunnet fram, inkludert å beholde dagens ordning, å endre kravene til OOXML, eller å kreve enten ODF eller OOXML på sidestillt nivå.

Difi skriver også i sin konklusjon at de «ser en trend som tyder på at OOXML-standarden er i ferd med å vinne frem som den mest brukte standarden på området».

Mye tyder nå på at Microsoft har vunnet frem i sitt ønske om at deres dokumentformat også må kunne brukes. Hvis direktoratets foreslåtte endringer blir stående, er det fritt fram for OOXML i offentlig sektor fra nyttår.

Microsoft Norge sier til digi.no at de vil komme med sine kommentarer om endringene i høringsrunden, som avsluttes den 30. september 2012.

Før dette ønsker de ikke å kommentere saken. Det har ikke lykkes digi.no å få en kommentar fra Difi om de foreslåtte endringene.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.