JUSS OG SAMFUNN

Fritt frem å lenke

Svensker vant ikke frem.

EU-domstolen (bildet) har bestemt at du ikke trenger å be om lov for å lenke til opphavsrettet materiale på nettet.
EU-domstolen (bildet) har bestemt at du ikke trenger å be om lov for å lenke til opphavsrettet materiale på nettet. Bilde: CURIA - EU Domstolen
14. feb. 2014 - 12:06

Dersom du publiserer et åndsverk åpent på nettet, så kan du ikke nekte andre å lenke til det. Dette slås fast i en rykende fersk dom fra EU-domstolen i Luxembourg. Bakgrunnen for at domstolen behandlet spørsmålet var at Svea Hovrätt brakte frem problemstillingen i forbindelse med et søksmål fra en svenske Nils Svensson og flere – mot nettjenesten Retriever.

Nyhetsovervåkningstjenesten Retriever lager blant annet rapporter til kunder hvor de lenker til artikler. Blant annet hadde de lenke til Göteborgs-Posten, som har en åpen nettavis. Dette er en tjeneste Retriever tjener penger på, selv om grunnlaget for rapportene er rettighetsbeskyttet materiale.

Å lenke til en annen persons åndsverk blir av domstolen sett på som overføring til allmennheten. I kjennelsen (som du kan laste ned et svensk sammendrag av her) fremgår det at begrepet overføring i denne sammenheng betyr å gjøre et verk tilgjengelig til allmennheten, på en slik måte at allmennheten får tilgang til det. Altså: Når Göteborgs-Posten har publisert en lenke til en artikkel på sine nettsider, kan de ikke nekte andre å viderebringe den samme lenken.

Domstolen slår imidlertid fast at saken hadde stilt seg annerledes dersom lenken ville «lurt seg forbi» en betalingsmur eller andre hindringer. Da har nemlig opphavsmannen ikke gjort verket tilgjengelig for offentligheten.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.