Fritt frem for gratis e-kart

- Skillet mellom kommersiell og personlig bruk er visket vekk, sier Statens kartverk.

Fritt frem for gratis e-kart

- Skillet mellom kommersiell og personlig bruk er visket vekk, sier Statens kartverk.

Statens kartverk kunngjorde i forrige måned at de skal gi bort sine digitale kartjenester fra 1. desember 2009.

Verdens beste og mest detaljerte digitale norgeskart er nå fritt tilgjengelig i form av nettjenester fra kartverket.

Dette er ikke grunndata, det er ikke «indrefileten» av offentlige data slik vi har omtalt kartverkets skattekiste tidligere, og det er ikke vektorgrafikk.

Det er visningstjenester med helt ferske kartbilder, som kan integreres både i nettjenester og applikasjoner.

Statens kartverk har bevisst gjort vilkårene for bruk enklere siden de varslet om tilbudet første gang.

Ja, kommersielle aktører kan også bruke dette.

- Skillet mellom kommersiell og personlig bruk er visket vekk fra vilkårene. Nå er dette fritt tilgjengelig for alle, sier informasjonssjef Åge Hadler i Statens kartverk til digi.no.

Han er imidlertid rask med å presisere at intensjonen med tilbudet ikke er at dette skal brukes av store kommersielle tjenester med mye trafikk på nettsidene sine.

Begrensninger

I vilkårene heter det at «så lenge de som lager applikasjoner ikke tar betalt for karttjenestene, er det fritt frem å tilby tjenestene til hvem som helst».

- Betyr dette at annonsebaserte tjenester kan ta i bruk karttjenestene, som nettaviser eller blogger for eksempel?

- Ja. I utgangspunktet så kan de det. Men det ligger en begrensning hvis trafikken blir for stor.

Begrensningen er på 300 kall per døgn for WMS-tjenestene (Web Map Service) og 10.000 kall per døgn for cache-tjenestene de tilbyr.

Her er det verdt å merke seg at begrensningen gjelder per sluttbrukers IP-adresse, og ikke selve applikasjonen.

(Har man behov for mer enn dette må man betale for tilgang, som før, gjennom det statlige aksjeselskapet Norsk Eiendomsinformasjon, som er grossist for Statens kartverk.)

Kartverket har fått en rekke tilbakemeldinger etter de varslet at tjenestene skulle tilbys gratis.

- Det har vært veldig mye positivt. Det har også vært mange spørsmål og uklarheter i forhol til de første regelsettene vi satte opp. Derfor har vi forenklet dette.

Hadler medgir at de også har registrert negativ respons.

- På mange blogger har vi registrert tilbakemelding av typen «hvorfor har de ikke frigjort mer», gitt ut vektordata og lignende.

- Nå får vi se hvordan dette går, så får vi vurdere om vi skal frigi ytterligere tjenester senere. Dette er et første skritt, sier informasjonssjefen.

Statens kartverk produserer kart og kartjenester årlig for rundt 380 millioner kroner. Midlene tilføres over statsbudsjettet. I tillegg bidrar andre offentlige samarbeidspartnere med opptil et par hundre millioner kroner i kartproduksjon, ifølge Hadler.

- Dette er et spleiselag mellom vårt budsjett og mange andre offentlige etater og kommuner.

Så og si alle landets kommuner (med unntak for Oslo), Telenor, Statens vegvesen og energiverkene er med i dette spleiselaget, for å nevne noen.

Kokebok

På nettsidene til Statens kartverk vil du finne en enkel kokebok som gir deg oppskriften på hvordan du kan integrere de ulike løsningene.

– Vi håper dette stimulerer til kreativ og utvidet bruk av geografisk informasjon, og at vi snart vil se spennende tjenester for bruk på Internett, mobiltelefoner og andre håndholdte enheter, sier Åge Hadler.

I første omgang dreier det seg om en testperiode på seks måneder. Ordningen skal evalueres og forbedres underveis. Kartverket vil gjøre tilbudet permanent hvis tjenestene fungerer som planlagt.

    Les også:

Til toppen