JUSS OG SAMFUNN

Fritt frem for nordmenn å laste ned fra Kazaa

Nordmenn kan uten frykt for lovens lange arm laste ned filmer, bilder og musikk via Kazaa og andre fildelingssystemer. Men 1. januar er festen over. Det du har lastet ned frem til da kan du beholde.

4. juli 2003 - 13:12

digi.no skrev i går om den offensiven den amerikanske musikkindustrien nå har varslet mot private brukere av fildelingstjenester. Leder for IFPI i Norge, Sæmund Fiskvik, utelukket ikke at tilsvarende aksjoner kan være aktuelle å iverksette her i Norge.

Fiskvik vil i så fall ikke ha loven på sin side.

    Les også:

Advokat Magnus Stray Vyrje er en av Norges fremste eksperter på opphavsrett.

- Etter norsk rett er det tillatt å bruke fildelingsprogrammer til å laste ned filmer, fotografier og musikk til privat bruk, sier han til digi.no

- Dette må anses fastslått i napster-dommen, som plateselskapene på dette punkt ikke har anket. Derimot er det ikke tillatt å laste ned programvare, dette fordi opphavsrettsloven her inneholder et særlig unntak.

- Så lenge man bruker eget datautstyr eller utstyr som man får disponere gratis hos arbeidsgiver, er det således for alle praktiske formål tillatt å laste ned til privat bruk. Disse filene kan man deretter bruke som man ønsker innnenfor den private sfære, for eksempel ved å kopiere dem over på en bærbar mp3-spiller eller til cd via en brenner. Så lenge man kun laster ned et enkelt eksemplar av den enkelte fil, er det ingen begrensning på hvor mange GB man kan ha liggende på harddisken, supplerer han.

Dermed trenger altså ikke ivrige nedlastere å frykte besøk fra Fiskvik. Men det betyr ikke at det er lov å laste opp.

- Det er ikke tillatt å gjøre slike nedlastede filer tilgjengelig for andre enn familie og nære venner, herunder gode kollegaer på arbeidsplassen, sier Vyrje.

- Hvorfor presiserer du "gode" kolleger?

- Jo fordi det er et krav til nærhet. Høyesterett har eksempelvis tatt stilling til at 183 kolleger er for mange, men et mindre antall kollegere i den nære krets kan regnes inn.

Du kan unngå at andre brukere laster fra din maskin ved å angi i oppsettet av programmet at dine filer ikke skal gjøres tilgjengelig for andre. Vil du dele med andre på lovlig vis, kan du uten fare legge det ut på nettet i et passordbeskyttet område hvor bare venner, familie og kolleger har adgang.

Den norske lovgivningen er imidlertid i støpeskjeen.

- I et høringsutkast med frist 25.06.03 foreslår KKD loven endret slik at det ikke lenger skal være tillatt å kopiere filer som er ulovlig fremstilt eller tilgjengeliggjort. Og sistnevnte er ubetinget tilfelle med det utall av filer som i dag nås via P2P-systemene. Om ikke de er ulovlig fremstilt, hersker det ikke tvil om at tilgjengeliggjøringen som sådan - altså det å legge dem åpent ut på nettet - er ulovlig, ifølge Vyrje.

I følge det nye lovforslaget, som formodentlig trer i kraft fra årsskiftet, blir det derfor (også) forbudt å laste ned til privat bruk. Et eventult krav om lovlig kopieringsgrunnlag vil imidlertid ikke bli gitt tilbakevirkende kraft. Mp3-samlinger som allerede eksisterer når den nye loven trer ikraft kan derfor fortsatt brukes innenfor det private område.

- Det gjelder derfor å benytte seg av muligheten mens den er der, sier Vyrje.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.