BEDRIFTSTEKNOLOGI

Fritt verktøy for å integrere applikasjoner

Også mindre bedrifter må integrere sine applikasjoner. Her er et nytt verktøy, i åpen kildekode.

29. mai 2006 - 09:32

Et amerikansk selskap, Jitterbit, slapp i forrige uke et verktøy i åpen kildekode, for å integrere bedriftsapplikasjoner – altså et EAI-verktøy («enterprise application integration»). Verktøyet har lenge vært tilgjengelig i beta, og er nå offisielt tilgjengelig som Jitterbit 1.0.

Målgruppen er små og mellomstore bedrifter. Verktøyet ble demonstrert på en konferanse i februar, og skal ha virket overbevisende, med enkel pek og klikk i grensesnittet, og et stort utvalg veivisere for å knytte seg til typiske kilder som Oracle og SQL Server. Det har et eget, utvidbart rammeverk.

Når man har laget en integrasjon, kan denne opprettes som en «Jitterpak», det vil si et XML-dokument som innkapsler alle deler av en integrasjon, som kilde, mål, definisjoner og datatransformasjoner.

Ideen er at de som bruker verktøyet deler sine Jitterpakker med andre, slik at fellesskapet over tid får et omfattende bibliotek av ferdige integrasjoner.

Forretningsmodellen til Jitterbit følger malen til Red Hat, JBoss og MySQL: Programvaren distribueres fritt, mens man tar seg betalt for support og rådgiving. Et års supportabonnement koster 9995 dollar per server.

Siden februar skal verktøyet ha vært lastet ned mer enn 5000 ganger. Et hundretalls selskaper skal ha meldt seg inn i Jitterbits samarbeidsforum.

Til nyhetstjenesten CBROnline, sier daglig leder Sharam Sasson at «om vi kan løse halvparten av alles (integrasjons)problemer med et enkelt verktøy, så er det bra».

Konnektorene til Oracle og SQL Server, samt til webtjenester fra Salesforce (en online CRM-tjeneste i USA), SugarCRM (CRM i åpen kildekode), Amazon.com og Google, skal være gjennomtestet. Jitterbit sier de vil utstede en formell dokumentasjon for disse konnektorene om kort tid.

Den førstkommende oppgraderingen av verktøyet vil omfatte integrasjon av e-post via SMTP. Den neste vil dekke BPEL («business processes execution language», en standard for å samordne webtjenester i forretningsprosesser).

Gründerne i Jitterbit kommer Scopus, et israelsk CRM-selskap som Siebel kjøpte i 1998. Per mai 2006 har selskapet ti ansatte.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.