Frønsdal til Sp-toppen

Børsdirektør Kjell-Gudmund Frønsdal har omsider latt seg overtale til å stille til valg som nestleder i Senterpartiet. Til Gårsdagens Næringsliv (GN) sier Frønsdal at han allerede føler seg så nær partiet at dette blir en marginal overgang uten betydning for hans verv som børsdirektør. - Endelig en rakrygget børsdirektør, kommenterer finansredaktør Jørgen Christiansen i digi.no.

Det var de skremmende høye meglerlønningene og trusselen fra internetthandel i aksjer som provoserte Kjell Frønsdal. Lange samtaler med Gudmund Restad før jul gjorde utslaget, men tankene har han båret på lenge.

digi.no hilser Frønsdals beslutning velkommen. Vi mener Frønsdal har vist en helt unik evne til å prioritere det som virkelig er viktig for å pleie og utvikle et velfungerende egenkapitalmarked. Fjoråret har vært den reneste jubelåret i så måte:

Da Bengt Rydén ved Stockholm Fondbørs og Lars Johansen ved København Fondbørs bestemte seg for å starte utviklingen av en nordisk børs, så Frønsdal for første gang hvor utsatt det norske egenkapitalmarkedet var. Han tok umiddelbart affære.

- Det viktigste for oss er kontroll med det norske egenkapitalmarkedet. Dessverre har internasjonale lovendringer gjort det mulig for kapitalen å flyte fritt mellom landene. Vi kan ikke stå stille å se på at dette medfører omorganiseringer i markedet, sa Frønsdal den gang.

- Dersom vi hadde innledet et samarbeid med Stockholm og København ville Rydén og Johansen fått innflytelse på det norske markedet, det kunne vi ikke godta. De er tross alt ikke nordmenn, fortsatte Frønsdal. Han var heller ikke bekymret for at han på et senere tidspunkt risikerer å måtte krype til korset og likevel bli med i et nordisk børssamarbeid hvor betingelsene allerede er satt.

- Så stor og tung som Oslo Børs er, blir det nok vi som dikterer svenskene, sa Frønsdal.

Da Net Fonds dukket opp på arenaen i 1997 og søkte om konsesjon så børsdirektøren igjen rødt.

- Slike selskaper kan rive grunnen bort under de etablerte aktørene. Den typen konkurranse kan vi ikke finne oss i - skal hvem som helst megle aksjer kanskje? At økt konkurranse kunne presse kurtasjesatsene ned og dermed senke meglerlønningene var mindre interessant for Frønsdal.

- Dét argumentet er direkte irrelevant, slo Frønsdal fast. Vi må ta et valg; vil vi legge markedet åpent for utlendinger og andre rabbagaster eller skal vi ha norsk kontroll på norsk egenkapital, spurte han.

Børsdirektøren avfeide i samme åndedrag at kursinformasjon fra Oslo Børs skulle være for dyrt, og dermed skape høye inngangsbarrierer for nye aktører. Han mente også at rimelig tilgang på informasjon i et marked har en overvurdert betydning for hvor effektivt et marked fungerer - i hvert fall et egenkapitalmarked.

- De som hevder noe slikt er fullstendig inkompetente. Denne informasjonen har høy verdi, selvfølgelig er det Oslo Børs' oppgave å tjene mest mulig penger på den. Vi er da kapitalister, var Frønsdals kommentar.

Det var imidlertid først da det ble klart at meglerhusene i et år med marginal kursstigning og tilnærmet fravær av corporate-oppdrag, ville bade i julebonus, at Frønsdal så lyset.

- Vi legger jo markedet helt åpent for utenlandske meglerhus med våre skyhøye marginer og fete lønninger, påpekte børsdirektøren. Han tok sporenstreks kontakt med meningsfelle og finansminister Gudmund Restad. Sammen skal de jekke ned meglerne flere hakk.

Restad gir gass i utforbakke for å få fart på inflasjonen. Regjeringen fastsetter maksimumslønn for meglere og Frønsdal hever megleravgiftene slik at snyltere som Netfonds med sine "marginaler" kan komme seg ut av markedet.

Senterpartiets Per Olav Lundteigen kan nesten ikke styre sin begeistring for at Kjell nå stiller opp for partiet.

- Dette har'n Kjell og jeg snakka om lenge. Jeg syns det er godt å se at en slik rakrygga kar endelig tar mot til seg, sier Lundteigen til digi.no.

Vi er så enige, så enige ;-)

Til toppen