RESULTATERFINANS

Frønsdal varsler skjerpede krav

- Vi går nå svanger med et rundskriv hvor vi vil utdype hvordan de børsnoterte selskapene bør rapportere håndteringen av overgangen til ett nytt årtusen, sier børsdirektør Kjell Frønsdal til digi.no.

Jørgen Christiansen
27. jan. 1998 - 15:25

I det årlige heftet "Regnskapsspørsmål" utgitt i november valgte Oslo Børs følgende formulering:

"Utgifter ved mulige systemmessige omlegginger p.g.a 2000-årsskiftet bør omtales, om de ikke vurderes til å være uvesentlige for selskapet. Det bør videre fremgå hvordan disse utgiftene er eller vil bli regnskapsmessig behandlet [...] De selskaper som ikke (vår understreking, red.anm.) venter større utgifter ved 2000-årsskiftet bør vurdere å opplyse om dette, da Oslo Børs har merket betydelig interesse fra markedet om problemstillingen."

Frønsdal bekrefter nå overfor digi.no at interessen fra markedet er såpass stor at Oslo Børs vurderer å skjerpe kravene til rapportering fra selskapene.

- Kan det bli aktuelt å pålegge selskapene å rapportere hvordan de håndterer år-2000-problemet uansett om det har betydning for dem eller ikke?

- Jeg vil ikke si mer nå enn at vi i disse dager skriver på et sirkulære hvor vi vil utdype problemstillingen ytterligere, sier Frønsdal.

Oslo Børs har forøvrig lagt seg på en konservativ linje ved sine anbefalinger om regnskapsføring av slike utgifter. I regnskapsheftet sier Oslo Børs at som en hovedregel skal kostnader forbundet med år-2000-problemet aktiveres i regnskapet og avskrives over det angjeldende anleggsmiddelets levetid.

Bakgrunnen for et slik resonnement er at kostnader som øker levetiden på et anleggsmiddel generelt skal aktiveres. Oslo Børs presiserer imidlertid at "for et system med forventet levetid lenger enn frem til tusenårsskiftet, vil utgifter ved modifiseringer som ikke gir forbedringer ved økt funksjonalitet eller økt forventet levetid være vedlikeholdsutgifter som må kostnadsføres."

Disse uttalelsene er i tråd med det Norges Statsautoriserte Revisorers Forening har uttalt tidligere.

SEC's bestemmelser og NSRF's uttalelser finner du på "relaterte nettsteder" i margen til høyre.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.