Fronten mot Microsoft sprekker

De store mobilprodusentene har holdt Microsoft unna mobiltelefonene, men nå sprekker alliansen.

De store mobilprodusentene har holdt Microsoft unna mobiltelefonene, men nå sprekker alliansen.

Mobilbransjen er i endring, noe som åpner veien for Microsoft. Programvaregiganten har lenge forsøkt å komme seg inn hos de store produsentene, men har så langt ikke lykkes. Først i det siste har selskapets Windows-logo begynt å dukke opp på telefoner fra Asia.

For mobilbransjen dreier seg mot PC-bransjen - man kan i stadig større grad bygge moderne mobiltelefoner med komponenter man har kjøpt på det åpne markedet. Dette er en tøff utfordring for aktører som Nokia som så lantt har utviklet sin egne komponenter.

    Les også:

PC-fiseringen av mobilbransjen åpner muligheter for Microsoft, for nye aktører trenger et operativsystem. Også andre aktører kan fristes, for Nokia har i det siste økt sin markedsmakt.

Det har i det siste gått rykter om et tettere samarbeid mellom Microsoft og Motorola. Nå sender Motorola et sterkt signal - selskapet har solgt sin eierandel i Symbian, operativsystemet som brukes i stadig flere avanserte mobiltelefoner.

Symbian ble skapt mye nettopp for å demme opp mot Microsoft i 1998. Selskapet, som har videreutviklet operativsystemet fra den engelske lommemaskinen Psion, eies av alle de store produsentene: Nokia, Sony-Ericsson, Ericsson, Samsung, Siemens og Panasonic.

Det er Nokia og Psion som nå kjøper Motorolas eierandel på 19 prosent. Kjøpet kan skape en ny utfordring - Nokia blir med 32 prosent av aksjene dominerende i en ellers demokratisk eid allianse, påpeker Gartner overfor Wall Street Journal.

Motorola har tidligere lansert Linux-baserte telefoner og sier nå at man primært skal satse på Java. Men Motorola har trolig minst en Microsoft-basert telefon på vei.

The Register er en av nettstedene omtaler lekkasjene.

Til toppen