BEDRIFTSTEKNOLOGI

FrontPage 98 rett rundt hjørnet

Microsofts produkt for lettvint produksjon av web-sider, FrontPage 98, kommer på markedet i slutten av november. digi.no har testet programmet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. nov. 1997 - 16:22

Mange av funksjonene i Microsoft FrontPage 98 er blitt forbedret siden forrige utgave. Programmet har også fått en rekke nye funksjoner som gjør programmet både enklere og mer fleksibelt å bruke.

FrontPage tar - som tidligere - utgangspunkt i at man bygger seg et mer eller mindre komplett nettsted hvor web-sidene peker til hverandre og det er en viss innbyrdes sammenheng. Dette gjøres enkelt ved å velge mellom en rekke ferdige web-maler, eventuelt at man velger et helt blankt nettsted. Men man kan også lage enkle web-sider.

De første endringene man legger merke til er i FrontPage Explorer, det vil si den delen av FrontPage hvor man holder orden på filene i weben. Herfra kan man nå ved hjelp av Navigation View enkelt sette opp og forvalte navigasjonsstrukturen i weben. Den generelle filbehandlingen er også forbedret, og programmet er utstyrt med mer enn 50 Themes som man kan bygge på når man lager web-sidene. Disse temaene inneholder bakgrunnsbilder, bannere, forskjellige stiler på tekst og hyperlinker, samt navigasjonsknapper.

Den delen av FrontPage hvor produksjonen av web-sidene foregår, FrontPage Editor, har også fått bedre funksjonalitet. Det er blitt enklere å lage og endre tabeller og forms, lage linker, og endre HTML-kode for hånd.

FrontPage 98 har nå fått WYSIWYG (What You See Is What You Get)-editering av rammer, slik at man med en gang ser hvordan ramme-baserte sider vil bli seende ut.

Editoren har nå fått flere oversikter av web-siden under konstruksjon. Man kan velge mellom å se web-siden i FrontPages vanlige edit-vindu, et vindu som viser HTML-koden, og et vindu for forhåndsvisning av web-siden, det vil hvordan siden vil se ut når den er publisert. Hvis man bruker rammer i en side, får man ytterligere to valg. Man kan velge et edit-vindu for hvordan siden ser ut på nettlesere som ikke støtter rammer, samt et vindu som viser HTML-kode til alle filene som vises som rammer. Filen som inneholder HTML-koden for oppsettet av rammene, vises i det vanlige HTML-vinduet.

I FrontPage 98 kan man ved hjelp av menyvalg enkelt sette inn aktive elementer, slik som hit-tellere, forms, Java-applet-er og lignende. Med på CD-en til FrontPage 98 følger såkalte Server Extensions. Disse støtter mange av disse interaktive egenskapene som FrontPage tilbyr. Disse utvidelsene finnes for web-servere for Windows NT og 95, samt for servere til en rekke varianter av UNIX, inkludert Linux, Solaris og IRIX. UNIX-utvidelsene vil også bli tilgjengelige på Microsofts FrontPage-sider på Internett, noe som betyr at de aller fleste Internett-leverandørene kan støtte de aktive elementene som FrontPage tilbyr.

FrontPage skal - ifølge Microsoft - sømløst integrere seg med både Internet Explorer 4.0 og Netscape Communicator. Dette vil si at hvis man i nettleseren ønsker å redigere en web-side, så kommer FrontPage opp når man trykker "edit-knappen". Dette gikk greit i Internet Explorer, men undertegnede fikk det ikke til i Communicator. Der kom Netscape Composer opp som vanlig. Dette ville forhåpentligvis la seg løse ved å bruk litt mer tid. Det står ikke hvordan dette gjøres i online-dokumentasjonen.

Ved hjelp av FrontPage 98 kan man gjøre om sine web-sider til en Push-kanal. Dette kjøres ved hjelp av en spesiell hjelper, Channel Definition Wizard (CDF). FrontPage er også på mange andre områder utstyrt med slike hjelpere.

FrontPage 98 er også utstyrt med et relativt godt grafikkprogram, Microsoft Image Composer, for å manipulere bilder man ønsker å bruke på web-sidene.

I tillegg til alle de nye funksjonene, har FrontPage 98 fått bedre ytelse. Oppstartstiden er blitt kortere, det samme gjelder lagringstiden og tiden det tar å åpne en web. FrontPage 98 er en del av MS Office-pakken og deler mange av egenskapene til Word og Excel, slik som stavekontroll og bruk av tabeller. FrontPage 98 har, som de fleste andre nyere programmer fra Microsoft, støtte for IntelliMouse.

Peter Wihman ved Microsoft i Sverige forteller til digi.no at de nordiske avdelingen jobber for å få FrontPage oversatt til de nordiske språkene. Problemet med dette er den korte utviklingstiden for FrontPage.

-Utviklingen på Internett går mye fortere enn hva som er tilfelle for kontorpakker som Microsoft Office. Mens Office har en utviklingstid på omtrent 2 år, er den tilsvarende tiden for FrontPage kanskje 6 måneder. Dette betyr at tiden til å oversette blir svært knapp før det kommer en ny, engelsk utgave.

Wihman regner med at prisen på FrontPage vil ligge på rundt 1.500 kroner når det kommer i butikkene.

Microsoft FrontPage 98 er altså rimelig å kjøpe og forholdsvis enkelt å bruke. Det har også bedre integrasjon med MS Office enn de fleste av konkurrende programmer. Programmet er derfor godt egnet for de fleste som ønsker å lage web-sider.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.