Frost & Sullivan: - Bluetooth går til himmels

Bluetooth kommer til å fyke i taket med en gang de første kommersielle produktene kommer på markedet. Det mener analysefirmaet Frost & Sullivan, som spår en årlig vekstrate i dette markedet på over 63 prosent de neste seks årene.

Bluetooth kommer til å fyke i taket med en gang de første kommersielle produktene kommer på markedet. Det mener analysefirmaet Frost & Sullivan, som spår en årlig vekstrate i dette markedet på over 63 prosent de neste seks årene.

Rapporten, som ble offentliggjort i dag, slår med få forbehold fast at Bluetooth-teknologien vil ta av med rakettfart nærmest fra dag én når de første "dingsene" entrer markedet.

Bluetooth er en trådløs lokalnett-teknologi utviklet for å overføre data med hastigheter på inntil to megabits i sekundet (Mbps) over korte avstander - typisk noen få meter i et kontorlokale. Systemer utvikles for en rekke enheter, fra mobiltelefoner til TV-er og PC-er.

Ifølge Frost & Sullivan-rapporten - som du må bla opp uhorvelige 35.000 kroner for - spår analyseselskapet en "ekstrem vekst" for teknologien, fordi du får en kraftig trådløs forbindelse over små avstander til en relativt rimelig penge. Forutsetningen for at spådommen skal slå til, ifølge Frost & Sullivan-analytiker Janten Sythoff, er at teknologien blir enkel å implementere og at systemene fra de ulike leverandørene problemfritt kan operere sammen.

- Betydelige problemer kan oppstå på lang sikt ettersom stadig flere selskap i ulike markeder vil tilby sine Bluetooth-klargjorte produkter for forskjellige applikasjoner. Et resultat kan dermed bli at de ulike selskapene skyver teknologien i ulike retninger og dermed kan Bluetooth som standard trues, sier Sythoff til Newsbytes.

- Dessuten vil det komme andre teknologier basert på radiobølger i forskjellige frekvensbånd på markedet, noe som ytterligere vil forsterke kompatibilitetsproblematikken, mener han.

Men selv om markedet til å begynne med vil måtte overkomme en del standardiseringsproblemer, vil behovet for og etterspørselen etter slike trådløse kommunikasjonsløsninger - samt en allerede bred industriell backing (nylig gikk f.eks. Microsoft inn i Bluetooth) - sikre en eksplosiv vekst for Bluetooth, mener Frost & Sullivan:

I analyseperioden 1999-2006 spår analysefirmaet et kvantesprang - fra en omsetning på null i 1999 til 36,7 millioner dollar i år og videre opp til i underkant av 700 millioner dollar i 2006. Alt i alt snakker vi om en gjennomsnittlig årlig vekstrate på 63,4 prosent.

Muligheten til å sømløst knytte sammen mobile dataterminaler med mobiltelefonen blir killer-applikasjonen for Bluetooth, mener Frost & Sullivan.

Til toppen