KOMMENTARER

Frykt og avsky i Sykehuspartner

Ledelsen ga seg selv fri bar, rett før masseoppsigelser.

5. jan. 2011 - 09:52

Tønsberg Blad avslørte denne uken at ledelsen i IT-bedriften Sykehuspartner brukte 220.000 kroner på seminar med gratis alkohol til alle, rett før de kuttet 104 stillinger.

I begynnelsen av august samlet de 71 ledere med overnatting, mat og fri drikke på Rica Park hotell i Sandefjord.

Kort etter vedtok styret en svært omfattende kuttrunde. Minst 100 stillinger skulle vekk, og hele avdelingen i Tønsberg legges ned.

Ansatte og tilllitsvalgte fryktet det verste. Det ble hevdet at sparetiltakene og sentralisering av driften til Østlandet kunne få dramatiske konsekvenser.

Sykehuspartner ligger under Helse Sør Øst, og er en offentlig virksomhet. De er Nordens største leverandør av IT-tjenester og support til sykehus. Alvorlige driftsproblemer kan bokstavelig talt sette pasienters helse i fare.

Ledelsen har avfeid at endringene får slike konsekvenser. Samtidig har det ikke manglet på ansatte som uttrykker stor bekymring for prosessen.

Mange har senere valgt å si opp jobbene sine. Dette kommer i tillegg til oppsigelser, sluttpakker og mengder av omplasseringer.

For å holde driften av leveranser ved like måtte Sykehuspartner senere utlyse nye stillinger. (Se masseansetter etter masseoppsigelser).

Saken blir ikke bedre av nyheten om at ledelsen bevilget seg selv en kostbar samling med fri alkohol i omtrent samme åndedrett som ansatte fikk beskjed om at jobbene deres sto i fare.

Ifølge Tønsberg Blad forsvarer direktør Arild Gjerdseth prioriteringen, med forklaring at de hadde ansatt nye ledere, og at de hadde behov for å bli kjent og diskutere strategi.

Han tar likevel selvkritikk på at det ble servert gratis alkohol hele kvelden.

- De fikk en aperitiff og vin til maten. Etterpå ble vi bare sittende ute ved grillen og hygge oss. Det er vanlig at alle betaler for seg selv etter maten, men i dette tilfellet ble all drikke satt på en fellesregning og det beklager jeg, sier Gjerdseth.

Ledelsens prioritering vekker sterke reaksjoner fra kilder som Tønsberg Blad har pratet med.

Flere kilder digi.no har vært i kontakt med reagerer med avsky. Det sentrale julebordet for hele virksomheten ble droppet i år, får vi opplyst.

Isolert sett kan det forstås – midt i en tøff periode preget av nedbemanning og omstrukturering, men smaker dårlig i lys av avsløringene om hvordan lederne mesket seg på seminar.

Ledernes barregning kom på 46.000 kroner. Det er en dråpe i havet sammenlignet med de 100 millioner kroner som styret i Sykehuspartner i høst vedtok å spare inn.

Prisen blir likevel langt høyere i kraft av tapt omdømme, både internt blant de ansatte som har fått beholde jobbene, de oppsagte og ikke minst fremtidige arbeidstakere.

«Det var viktig og riktig å samles, ikke minst fordi vi sto foran store endringer», sier direktør Gjerdseth om det aktuelle lederseminaret.

Minst like viktig er det å sørge for at hele bedriften står sammen om de store utfordringene de står overfor. Da trengs fellesskapsfølelse og ikke forskjellsbehandling.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.