RESULTATERFINANS

Fryktelig smell for Aftenposten Multimedia

Aftenpostens multimediesatsing krasjet fullstendig i turbulente 2001. Styreleder Olav Mugaas har liten grunn til å glise over et driftsresultat på nesten 50 millioner i minus.

17. juli 2002 - 14:00

2001 var året da Aftenposten AS skilte ut sine multimediale aktiviteter og la dem inn i et eget datterselskap. Fra 1. januar 2001 måtte Aftenposten Multimedia greie seg på egenhånd.

Dette var ikke minst de ansatte helt i mot. Redaksjonsklubben mente at internettvirksomheten under Aftenposten.no og Oslopuls.no burde forbli tett knyttet til hovedproduktet, ikke minst av redaksjonelle hensyn. Men de NJ-organiserte tapte kampen.

Nå foreligger resultatet for det første hele driftsåret. Det er ikke spesielt hyggelig lesing.

Med driftskostnader på 57,3 millioner kroner (inkludert omstillingskostnader på 16,7 millioner), ble utfordringene uovekommelige på inntektssiden: I det svært svake annonsemarkedet i fjor, kom det bare inn 4,86 millioner kroner i internettreklame. Totalt ble driftsinntektene på 7,4 millioner kroner for Aftenposten Multimedia.

I årsberetningen fra styret, hvor Aftenpostens administrerende direktør Olav M. Mugaas er leder, kommer det fram at forventningene til inntektene hadde vært mye større da vedtaket om utskillelse ble fattet i 2000:

"Et svakt annonsemarked ga en betydelig inntektssvikt i forhold til det som var forventet da selskapet ble stiftet.", skriver styret i sin årsberetning.

Selskapets negative driftresultat ble på 49,9 millioner kroner, mens det endelig årsresultatet (etter skatt) ble på minus 38,7 millioner. For 'Aftenposten Multimedia konsern', som inkluderer selskapet CityGuides, er driftsresultatet enda verre: minus 56,7 millioner kroner.

FINN.no AS, der Aftenposten AS er hovedaksjonær, er ikke inkludert i tallene. Det er heller ikke annonseselskapet PrimeTime.net AS.


Morselskapet har foreslått å overføre et konsernbidrag på 22,8 millioner kroner til datterselskapet. Til tross for dette, er aksjekapitalen tapt ved utgangen av 2001. Et langsiktig lån på 4,3 millioner kroner skal konverteres til egenkapital i løpet av året, og Aftenposten AS har avgitt en garanti som sikrer finansiering av selskapets drift de neste 12 månedene, det vil si ut 2002.

Ved utgangen av fjoråret var antall årsverk 26 i selskapet, men allerede før nyttår hadde selskapet vedtatt en kraftig nedbemanning.

Les saken her:"Inntektene forventes å bli noe høyere i 2002 sammenlignet med 2001. Selskapet vil likevel få et betydelig underskudd også i 2002.", skriver styret i årsberetningen.

digi.no har i fellesferien ikke lykkes å få tak i Olav Mugaas for en kommentar til tallene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.