Frykten for spim er overdrevet

Frykten for spam over meldingssystemer er trolig overdrevet, det viser en fersk sak.

Frykten for spam over meldingssystemer er trolig overdrevet, det viser en fersk sak.

Historien om verdens første arrestasjon av en spammer på IM, gikk nylig verden rundt i rekordfart, trolig mye takket være at han ble markedsført som «spimmer», et nytt ord for Instant Messager-spammer.

Alle hater jo spam, så det er naturlig å frykte at problemet vil spre seg til IM, som potensielt kunne vært enda mer forstyrrende. Men først bør man kanskje telle antall spam-meldinger man har mottatt på IM?

Det er tre problemer med denne historien. For det første brukte ikke mannen IM, for det andre er ikke IM-spam et stort problem, for det tredje vil det neppe bli det noen gang, hevder Brian McWilliams, som er journalist og forfatter av «Spam Kings: The real story behind the high-rolling hucksters pushing porn, pills, and @*#?% enlargements», i en artikkel på betanews.com.

Den arresterte mannen hadde ikke sendt IM-meldinger på offentlige klienter som MSN Messenger, ICQ eller AIM, men «private meldinger» (PM) på MySpace.com. Disse meldingene er ikke som IM- meldinger, som gjerne gjør leseren oppmerksom på nye meldinger med et pling og et lite vindu som viser seg i noen sekunder. De fleste som mottar slike meldinger ville faktisk ikke ha merket dem, hvis det ikke var for at Myspace.com sender epost-meldinger til medlemmene når de får PM-er. Irritasjonsgraden ville ellers vært minimal.

Greco ville dessuten neppe blitt arrestert for denne «PM-ingen» hvis han ikke hadde prøvd seg på utpressing av Myspace.

Mange artikler har hevdet at spim er i ferd med å bli et kjempeproblem, i likhet med spam. IM har, påpeker cWilliams, eksistert i omtrent syv år, uten at spim har blitt noe problem, og sannsynligvis vil det aldri bli det.

Spim er langt enklere å kontrollere enn spam, fordi IM-meldinger må gå gjennom et begrenset og kontrollerbart antall sentraliserte servere. IM-tjenestene kan derfor enkelt implementere serverbaserte grenser for hva man kan gjøre med IM.

Yahoo skal for eksempel ha programvare som ser etter IM-spam-botter, og deaktiverer bruker-Idene som identifiseres.

Sentralisert struktur gjør det også svært mye enklere å rapportere spammere, og stenge dem ned, og små endringer av IM-systemene har stengt av tidligere forsøk på masse-spamming.

På systemer som MSN Messenger velger dessuten brukerne selv hvem de vil motta meldinger fra. Alle må godkjennes, og brukeren kan selv blokkere uønskede kontakter.

På e-post er det et viktig poeng at alle skal kunne sende deg meldinger, og slike ”hvitelister” er derfor ikke en god ide, slev om det tilbys fra blant annet Hotmail.

Til toppen