Frykter BankID-tyverier

– Alvorlig når det avdekkes svakheter i sikkerheten, sier Datatilsynet.

Datatilsynet vil ha gjennomgang av utstedelser av BankID.
Datatilsynet vil ha gjennomgang av utstedelser av BankID. Bilde: Marius Jørgenrud
21. juli 2014 - 07:53

Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon vil ha gjennomgang av utstedelser av BankID. Han frykter at kriminelle kan stjele personopplysninger fra offentlige registre.

– Det pågår en storstilt digitaliseringsprosess i offentlig sektor, og vi bruker i større og større grad elektroniske løsninger. Det er svært viktig at folk har tillit til offentlige tjenester og at opplysningene som lagres er trygge. Derfor er det alvorlig når det avdekkes svakheter i sikkerheten, sier Thon til Dagens Næringsliv.

Thon viser til måten BankID-brikker utstedes på. Tyver kan få tak i brikkene ved å bestille dem i andres fødselsnumre og hente brikkene med forfalsket identifikasjon i Post i butikk, og deretter tømme intetanende kunders kontoer. Thon påpeker at tyver på samme måten også kan skaffe seg tilgang til offentlige registre, som Altinn-tjenesten, som igjen gir tilgang til 1.200 ulike tjenester.

– Det er behov for en gjennomgåelse for å se om BankID-utstedelsen kan gjennomføres på en sikrere måte enn i dag. Dette viser at kriminelle finner nye veier og at personopplysninger er en viktig ingrediens i avansert ID-tyveri. De kriminelle er flinke til å finne de svakeste leddene, og ID-tyverier er en ublodig måte å få tak i verdier på, sier Thon.

Han mener det vil være positivt å få på plass en ordning med nasjonale ID-kort. Finans Norge stiller seg også bak dette ønsket. Innføringen av nasjonale ID-kort har imidlertid vært forsinket. Siste nytt er at de kan komme på plass i slutten av 2016, ifølge regjeringen som sendte saken ut på høring i forrige måned. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.