Frykter blåmandag for IT

Kvartalstallene for Intel, AMD, Microsoft og HP kan bli lite lystige.

De kommende to ukene kan uløse kursfall på børsene i New York.
De kommende to ukene kan uløse kursfall på børsene i New York. (Bilde: Andrew Burton/Getty Images / All Over Press)

Kvartalstallene for Intel, AMD, Microsoft og HP kan bli lite lystige.

I morgen kveld innleder Intel en to ukers periode med kunngjøring av kvartalstall fra store amerikanske IT-selskaper. Analytikere sitert av Bloomberg venter lite lystig lesning.

Bloomberg trekker spesielt fram to faktorer: Nullvekst i det globale pc-markedet, og svekket vekst i Kina.

Ytterligere to trender kan nevnes: Et svekket globalt marked for skrivere, og en mulig signaleffekt av avgjørelsen til General Motors (GM) om å si opp en IT-driftsavtale med HP og heller gjøre ting på egen hånd. For HP innebærer dagens avtale med GM rundt 600 millioner dollar i årlig omsetning.

I forrige uke kunngjorde analyseselskapene IDC og Gartner sine analyser av det globale pc-markedet i andre kvartal: Ultrabook-formatet selger svakere enn ventet, og leveransene står stille, sammenliknet med andre kvartal i fjor. HP og Dell opplever begge en tilbakegang på rundt 12 prosent.

I forrige uke sendte prosessorleverandøren AMD et resultatvarsel: Omsetningen i andre kvartal ventes å falle med 11 prosent sammenliknet med første kvartal i år. Den opprinnelige prognosen var en vekst på rundt 3 prosent. AMD viste til svakheter i Kina og Europa. Analytikere peker på at selv om AMD har spesielle problemer, gjenspeiler deres utvikling også en trend som påvirker IT-aktører som Intel og Microsoft.

Offisielle tall fra Kina tyder på at økonomien økte med 7,6 prosent på årsbasis i andre kvartal. Man må tre år tilbake i tid for å finne tilsvarende laber vekst.

Analytikere spår at både Intel og Microsoft vil rapportere en omsetningsvekst i underkant av 5 prosent i junikvartalet. Microsoft har allerede varslet en avskrivning på 6,2 milliarder dollar og at kvartalet antakelig må gjøres opp med tap. Forrige kvartal fra Intel var skuffende: Selskapet gjorde det da klart at de er avhengig av en ny giv i pc-markedet for å unngå å skvises på marginene.

Også den amerikanske skriverleverandøren Lexmark leverte et resultatvarsel i forrige uke. De tror omsetningen i junikvartalet vil ende 12 prosent lavere enn i samme periode i fjor, mens de april spådde et fall på 7 til 9 prosent.

Markedet antok at også HP ville preges av tilbakegang inne skrivere, en nisje som i aprilkvartalet bidro til nesten 20 prosent av selskapets omsetning og til over 25 prosent av driftsresultatet. I julikvartalet vil antakelig skrivere og pc-er bokføres under ett. Fredag falt HP-aksje nesten 2 prosent på grunn av frykten for utviklingen innen skrivermarkedet. Nyheten om tapet av avtalen med GM kan ventes å slå ut når New York-børsen åpner i ettermiddag norsk tid.

Til toppen