KARRIERE

Frykter for helsen til unge overivrige IT-ansatte

EU-direktiv vil gjøre det lovlig å jobbe 60 timers uker. IT-forbundet frykter massiv utbrenthet i bransjen.

12. juni 2008 - 12:34

Reglene for overtidsarbeide er klare. Overtidsarbeidet må ikke overstige ti timer i løpet av uka, 25 timer i måneden og 200 timer per år. Er en bedrift bundet av tariffavtale, kan bedriften og de tillitsvalgte avtale overtid utover disse grensene, men aldri mer enn 300 timer i året.

På tross av utstrakt bruk av overtid i IKT-bransjen, mottar Arbeidstilsynet få klager på overtidsbruken.

Nå vil et nytt EU-direktiv øke arbeidsuken i EU-landene fra 48 til maksimalt 60 timer, og 65 timer for blant annet leger. Direktivet blir en del av EØS-avtalen og vil bestemme arbeidstiden også i Norge.

- Dette henger ikke på greip. Flere fagforbund vi nå er i kontakt med varsler aksjoner mot EU-direktivet, tordner forbundsleder Kjell Flagstad i IT-forbundet.

IT-forbundet har rundt 1.800 medlemmer fra 60 IT-bedrifter og avtaler med i overkant av 20 bedrifter.

Han mener at hele poenget med overtidsbestemmelsene er å hindre at folk jobber for mye og blir utbrente.

- Vi vet at folk jobber gjerne 60 timer i uken og sliter seg ut. Når EU i tillegg gjør denne arbeidstiden lovlig, blir det et signal og press på at IT-ansatte skal strekke seg enda mer, sier Flagstad til digi.no.

De tre, fire siste årene har han erfart at stadig flere IT-ansatte blir utbrente og ikke orker mer. Ofte er det psykososiale årsaker.

- Dette er gjerne unge mennesker i 20 -30-årene og ofte de dyktigste og mest pliktoppfyllende. Jeg har flere ganger vært vitne til at folk har segnet om og blitt hentet av ambulanser med blålys, forteller Flagstad til digi.no.

Flaggstad er også mektig irritert over bedrifter som ikke betaler overtid. Han anslår at over halvparten av IT-ansatte ikke får overtidsbetaling.

- Vi holder på med de lokale lønnsforhandlingene nå, og vi gir klar beskjed til bedriftene om at de må gjøre en juridisk vurdering på hva som gjelder av lover om overtid. Vi vil gi dem en sjanse til å rydde opp før vi lager bråk med våre jurister og advokater, advarer han.

Han mener at uansett hvor godt betalt en IT-ansatt må ha, plikter bedriftene å følge norsk lov.

At man får en bonus som kanskje kan ligge på mellom 6,5 til 6,7 prosent oppveier på ingen måte overtidskravet, fastslår Flagstad.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.