Frykter frustrerte spillkunder

Datatilsynet raser over nok et ufrivillig register som blir pålagt spillkundene.

Frykter frustrerte spillkunder

Datatilsynet raser over nok et ufrivillig register som blir pålagt spillkundene.

Norge er en spilleglad nasjon. Rundt 300.000 her i landet spiller pengespill på nettet. Halvparten av disse spiller nettpoker. I løpet av året vil det bli svidd av totalt sju milliarder kroner på utenlandske spillsider på nettet.

57 prosent av befolkningen sier de spiller på spill fra Norsk Tipping som i fjor hadde en omsetning på 10,3 milliarder kroner.

I går trådte de nye reglene om at alle spill hos Norsk Tipping skal registreres i kraft. Datatilsynet er kritiske til at detaljer om spill blir registrert på hver enkelt spiller.

Kravet om registrering gjelder alle spill, inkludert Oddsen, generell tipping og Lotto.

- Hvor mye penger man bruker på spill, hva man spiller og hvor ofte man vil bli registrert, bør være opp til hver enkelt, sier senioringeniør i Datatilsynet, Atle Årnes.

Han frykter det kan bli laget profiler som sier hvor risikovillige de ulike spillere er.

Da det nye spillekortet ble innført i 2005 kontaktet flere Datatilsynet og uttrykte uro over å måtte opplyse fødselsnummeret. Datatilsynet var da kritisk til at Norsk Tipping gav manglende informasjon til kundene om endringer knyttet til spillekortet.

Nå venter de en ny runde av henvendelser.

Årsaken til at kundene blir spurt om fødselsnummer er at man ved registreringen hos Norsk Tipping også inngår en tredjepartavtale med Buypass og oppretter en slags bankkonto der innsatsmidler og gevinster blir liggende. Kortet kan ha flere typer elektronisk ID.

Datatilsynet oppfordrer alle som er registrert å ta godt vare på kortet ettersom det inneholder elektronisk ID.

Norsk Tipping på sin side, mener det er ingen stor overgang. Over 90 prosent av kundene bruker allerede Spillerkortet når de leverer kupongene sine, og både Joker, Extra, Keno forutsetter allerede i dag kun registrert spill.

Selskapet mener fordelen er langt større:

Alle får premien sin. Det blir slutt på uavhentede premier (17,9 millioner kroner i 2008).

Det fjerner muligheten for eventuell hvitvasking av uregistrerte vinnerkvitteringer, og Norsk Tipping etterlever et ønske fra Økokrim. Alderskontrollen på Oddsen blir håndhevet automatisk. Det gjør det mulig å innføre nye verktøy innenfor ansvarlig spillvirksomhet.

Til toppen