RESULTATERFINANS

Frykter ikke indisk konkurranse i Norge

Store indiske selskaper vil ha norske kunder, og konkurrerer friskt i Norge.

18. okt. 2006 - 07:17

Å sette ut tjenesteoppdrag til lavkostland har i dag blitt svært vanlig, og er nærmest blitt en forutsetning for å kunne holde kostnadene og konkurransekraften oppe.

Men det er ikke lenger bare ut til India IT-oppdragene skjer, nå kommer indisk arbeidskraft også til oss.

– De store indiske IT-selskapene som Wipro, Tata og Infosys er absolutt til stede under norske kontraktsrunder, bekrefter offshore-ansvarlig Sigurd Knudsen i Accenture Norge.

Selv om han ikke kjenner til at noen indiske selskaper har vunnet store norske IT-kontrakter, tror han at vi framover må forvente oss større trykk fra India i Norge.

Men han mener dette ikke er noen trussel for Accenture.

Konsulentselskapet har kontorer over hele verden, og er vant til å hente ressurser over landegrensene. Bare i India har Accenture 24 000 ansatte i ni byer.

På to år har Accenture bygget opp kontor med 200 ansatte i Riga, som bare er halvannen time fra Oslo og som på sikt kan bli enda mer populært enn India for norske kunder.

– Konkurranse fra indiske selskaper får oss bare til å skjerpe oss. Som et globalt selskap har vi dessuten sett denne trenden over lengre tid både i USA og UK, forteller informasjonssjef Eirik Andersen.

Han medgir at det har skjedd store forandringer på bare noen få år her i Norge. På et miniseminar for journalister høsten 2003, framholdt Accenture framtidsvisjoner på hvorvidt outsourcing ville være en trussel eller mulighet for verdiskapning i Norge.

I dag må de fleste norske IT-selskaper forholde seg til samarbeidspartnere over landegrensene.

– Vi har over flere år merket konkurranse fra India her i Norge, men nå er det mer regelen enn unntaket at de er med, forteller Knudsen.

Han mener det er naturlig at de store indiske selskapene har dedikerte salgspersoner som jobber mot det nordiske markedet og som har base i enten København eller Oslo.

Men uansett vil de norske IT-selskapene ha et fortrinn ved kultur, språkforståelse og lokal forankring. Knudsen mener at Accentures fortrinn er nettopp den lokale forankringen samtidig som de kan hente Accenture-krefter i lavkostland etter behov.

Norske IT-selskaper skal uansett ikke undervurdere musklene til de store indiske selskapene.

Tata Consultancy, den største av de indiske konsulentselskapene, la i går frem tall som viser at de i finansåret som avsluttes i mars vil omsette IT-utviklingstjenester for hele 4 milliarder dollar – 27,1 milliarder kroner.

I deres andre finanskvartal omsatte Tata for 6,5 milliarder kroner, en vekst på ekstreme 42 prosent sammenlignet med andre kvartal i fjor.

Og Tata fikk et minst like imponerende resultat: Det endte på 1,49 milliarder kroner, et hopp på 44 prosent.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.