FORBRUKERTEKNOLOGI

Frykter ikke mangel på tv-dekodere

Det er mer enn nok tv-dekodere for å motta digitale sendinger, mener Svein Ove Søreide i RiksTV.

6. feb. 2008 - 09:47

Mer enn to millioner fjernsynsapparater i Norge som ikke er tilknyttet RiksTV, bredbånds-TV, kabel-TV eller parabol vil bli ubrukelige i 2010.

Dette er de såkalte gratisabonnentene, som kun har hatt en bord- eller takantenne, som da blir tvunget til å gå over på det digitale bakkenettet for å kunne få inn sendinger.

Det antas at denne gruppen utgjør rundt 30 prosent av to millioner husstander. Det innebærer at 600.000 husstander fram til nå har fått inn gratis NRK 1 og delvis NRK 2 i tillegg til TV2 og kanskje lokal-tv.

I tillegg må de husstander som har tv-er utenom hoved-tv-en anskaffe dekodere for ekstra tv-er som står plassert andre steder i huset.

Dette åpner for et gigantmarked for tv-mottakere. Alle som ønsker å motta digitale bakkenettsendinger må nemlig ha en mottaker som kan dekode og konvertere de digitale sendingene. Ifølge ferske tall fra Elektronikkbransjen utgjør digitale mottakere 6,6 prosent av lyd og bildeproduktenes andel av totalomsetningen 2007.

Kommunikasjonsdirektør Svein Ove Søreide i Rikstv fortalte på Elektronikkbransjens pressekonferanse i går at tv-aktøren nå har fått 110.000 tv-kunder. 50 prosent av salget skjer i Rogaland, og det har ikke vært noen problem med å kunne levere tv-mottakere som man i utgangspunktet fryktet.

Man fryktet lenge at det ikke ville være mottakere klare for den store etterspørselen, men butikkene i Rogaland har flere tusen mottakere klare for salg, forteller Søreide.

Det finnes i dag seks godkjente mottakere i tillegg til ytterligere tre som snart er klart for det norske markdet. Stortinget skal ha uttalt at prisen på en slik mottaker ikke bør overstige 1.500 kroner.

NTV har valgt å bruke såkalt MPEG4-komprimering på sine sendinger. Dette er en standard som er valgt for å få en mest mulig effektiv pakking av de digitale TV-sendingene.

Dette åpner for at forbrukere kan få velge mellom et bredt og billig tilbud på mottakere. Det er all grunn til å tro at det vil bli en kamp om dette markedet, fra leverandører av mottaker-bokser som skal selge inn alt fra rimelige modeller til teknisk avanserte mottakere.

Mange kjøper både to, tre og fire tv-mottakere - alt etter hvor mange tv-er som skal erstattes i huset og på hytta, båten eller campingvogn. Bare fritidsmarkedet har en målgruppe på 500.000. 87 prosent av hyttene er dekket av senderne, og hele kysten vår.

Han vil ikke ut med hvor mange tv-dekodere Rikstv ser for seg i salg, men forteller at det bare i løpet av den siste uken er solgt 10.000 dekodere. Målet er mellom 500.000 og 800.000 kunder i løpet av fem år.

Foreløpig finnes det ikke mottakere med HD-tilbud, og PVR (innebygget opptaker) kommer først i løpet av våren.

Det vil komme mottakere med såkalt MHP med interaktiv programvare. I tillegg vil produsentene av flatskjermer kunne tilby integrerte løsninger i det norske markedet, der dekoderen er bygget inn i flatskjermen (IDTV)og koblet til en enkel tv-antenne.

Søreide mener HD foreløpig er alt for mye oppskrytt og på langt nær klart for massemarkedet. Konkurrenten Canal Digital har på sin side klart en HDTV-pakke via satellitt.

Den svenske aktøren i bakkenettet, Boxer har nå godkjent mer enn 100 forskjellige bokser og flatskjermer med innebygd dekoder. I Sverige er det kommet egne løsninger for bil og båt.

98 prosent av husstandene i Norge skal nå kunne få inn RiksTV. NRK og TV 2 slukker det analoge sendenettet i Rogaland 4. mars. Deretter følger Østfold, Oslo og Akershus Hordaland, Møre og Romsdal, Buskerud, Vestfold, Telemark, Sør-Trøndelag, Hedmark, Oppland og Sogn og Fjordane. Neste høst fullfører Norges televisjon utbyggingen av nettet. Da blir RiksTV også tilgjengelig i Aust-Agder, Vest-Agder, Nord-Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra