TELEKOM

Frykter klassedelt Internett

Forbrukerrådet ønsker å lovfeste nettnøytralitet.

29. juni 2011 - 08:55

Forbrukerrådet ønsker at Norge følger Nederlands eksempel og lovfester såkalt nettnøytralitet.

Det innebærer at nettoperatørene ikke kan utestenge eller ta ekstra betalt for innhold fra enkelte innholdsleverandører, som for eksempel Skype, YouTube eller norske innholdsleverandører.

Nettoperatørene mener det ikke er behov for lovregulering.

Betaling for tilgang

- Vi ser ingen grunn til at norske forbrukere ikke skal være garantert det samme frie og åpne Internett som i Nederland. Et nøytralt nett er en viktig forutsetning for det Internettet vi har i dag, sier fagdirektør Thomas Nortvedt i Forbrukerrådet.

Han viser til at nettoperatørene har vurdert å ta betalt av innholdsleverandører også i Norge.

I vinter varslet Telenor at det kunne bli aktuelt å ta betalt av innholdsleverandører som YouTube, NRK og VG. Begrunnelsen var at spesielt disse leverandørene sender mye video over Internett, noe som krever større båndbredde og nye utbygginger. Mediebransjen gikk den gang sterkt imot forslaget.

- Vi betaler

Det blir helt feil hvis leverandørene på nettet skal betale, sier Nortvedt.

- Vi som bruker Internett, betaler allerede. Hva ville Internett være uten innholdsleverandørene? spør han.

Dersom Telenor og andre nettoperatører skulle få gjennomslag for betaling fra enkelte leverandører, frykter han vi vil få et første og et annenrangs Internett i Norge. Det vil også virke sterkt hemmende på nye tjenester som forsøker å etablere seg på nettet.

- Det er heller ikke særlig innovativt når operatørene forsøker å blokkere tjenester som Skype for å beskytte sin egen mobiltjeneste, sier han.

- Trenger lov

Forbrukerrådet har lenge bedt om en egen lov som kan sikre nettnøytralitet. I rådets uttalelse til Kulturdepartementet om innstillingen «TV, mangfold og valgfrihet» gis det en bred begrunnelse for kravet.

- Tilgang til Internett er like viktig som tilgang til vann og elektrisitet, skriver rådet, som peker på at infrastrukturen må kunne brukes fritt. Rådet ønsker derfor en diskusjon som munner ut i en lov.

- Trenger ikke lov

I dag gjelder retningslinjer for nettnøytralitet utformet i et samarbeid mellom tilsynsorganet Post- og teletilsynet og bransjen. Nettoperatørene mener det ikke trengs noen lovregulering ut over dette.

Telenor mener Norge bør forholde seg til rettspraksis i EU på området, og EU-kommisjonen anbefaler generelt ingen egen lovgiving for dette, skriver informasjonssjef i Telenor, Atle Lessum i en e-post.

- Hvis vi snakker om en bekymring for utestengelse av tjenester som Skype, har vi allerede krystallklart lovverk for dette. Det er det konkurransemyndighetenes ansvar å vurdere, skriver Lessum. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.