STATSBUDSJETTET 2023

Frykter kutt i digitale læremidler vil gi enda dårligere personvern i skolen

Regjeringen foreslår å kutte tilskuddsordningen til digitale læremidler. Det øker risikoen for skygge-IT, og svekker personvernet, universell utforming og konkurransekraften for lokale leverandører, frykter IKT-Norge.

Reklame for slankepiller på kalkulator-appen, reklamer for pengespill i apper brukt i engelskundervisningen er blant konsekvensene når gratisappene kommer inn i klasserommet.
Reklame for slankepiller på kalkulator-appen, reklamer for pengespill i apper brukt i engelskundervisningen er blant konsekvensene når gratisappene kommer inn i klasserommet. Illustrasjonsfoto: lev dolgachov
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

− Lærerne ønsker å fylle tomrommet som oppstår i mangelen på gode digitale læremidler. Da finner de gratisressurser på nett, sier Line Gaare Paulsen, direktør for kompetanse og utdanning i IKT-Norge, på telefon til Digi.no.

Nå frykter hun at mindre penger til innkjøp av digitale læremidler, øker faren for at lærerne tar i bruk det de finner av gratis verktøy på nett.

− Det finnes ikke gratis digitale læremidler av god kvalitet. Enten må skolen betale for det, da trengs støtteordninger, eller så betaler man med elevenes data, sier Gaare Paulsen.

Det svekker personvernet:

− Vi gambler med elevenes data, sier Gaare Paulsen.

Reklame for slankepiller og pengespill

Dataene appene samler inn, selges på annonsemarkedet og brukes til å vise målrettet reklame til barna.

Les også

Det har brakt oss fortellinger om jenter ned i tolvårsalderen som får reklame for slankepiller på kalkulator-appen, reklamer for pengespill i apper brukt i engelskundervisningen og mulighet til å betale noen kroner for å få «hint» når man løser glose-oppgaver.

Apper som har vært i bruk i barneskolen, har personvernerklæringer som tydelig sier at appen holdes gratis ved videresalg av data om lokasjon og enhet for annonseringsformål, og som anbefaler at appen ikke brukes av barn under 16 år.

Dårlige nyheter for personvernet i skolen

Dette var bakteppet da Personvernkommisjonen la fram sin rapport i slutten av september. Kommisjonen brukte sterke ord, og ville ha strakstiltak.

Det var likevel få politiske løfter om konkrete tiltak.

Forslaget til statsbudsjett kan se ut til å forsterke bekymringen.

I statsbudsjettet foreslår nemlig regjeringen å fjerne innkjøpsordningen Den teknologiske skolesekken, som har gjort det mulig for kommuner å søke om midler til digitale læremidler.

− Ordningen har blitt tatt i bruk av over 200 kommuner, som betyr at den har vært svært etterlengtet. Uten disse midlene strupes kommunene sin økonomi til å prioritere å kjøpe digitale læremidler, sier Gaare Paulsen.

Hun får støtte fra Kristin Weidemann Wieland, områdedirektør i KS.

Frykter kutt i lisenser

− Vi risikerer at elever vil miste tilgang til læremidler de har begynt å ta i bruk og får et dårligere undervisningstilbud, sier Wieland i en pressemelding.

Mange av de seriøse digitale læremidlene som er i bruk, finansieres nettopp gjennom lisenser.

− Vi frykter at enkelte kommuner vil måtte si opp noen av sine lisensavtaler neste år dersom støtte til den digitale transformasjonen i skolesektoren ikke styrkes, sier Wieland.

Vanskeligere for norske aktører

Denne typen kutt kan gå utover de norske leverandører av digitale løsninger til undervisning, den såkalte edtech-bransjen.

− De er fremme i skoen med nye løsninger, men Norge er et lite marked, sier Gaare Paulsen.

Under pandemien tok mange skoler i bruk gratisressurser for å nå elever på hjemmeskole. Det har gått utover både personvern og universellutforming.

Derfor trenger bransjen at skolene satser på å kjøpe gode norske løsninger, mener IKT-Norge.

− Vi skulle helst sett at innkjøp av digitale læremidler av god kvalitet, og opplæring av lærere innenfor informasjonssikkerhet og personvern stod på pallplass på Kunnskapsdepartementets prioriteringer, sier Gaare Paulsen.

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.