KARRIERE

Frykter liv og helse ved telemontørstreik

Relacom-sjef Stein Martinsen frykter at telemontør-streiken kan ramme både liv og helse.

Relacom var tidligere en del av Bravida og som i sin tid ble skilt ut av Telenor. Selskapet er i dag den største uavhengige leverandøren av teletekniske tjenester med 2300 telemontører som skal bygge infrastruktur, feilsøke, knytte abonnenter til nettet og vedlikeholde.

Relacom har operatører, internett-tilbydere og leverandører av kringkastingstjenester som kunder, med Telenor som naturlig den største.

Med streiken må mange telekunder nå belage seg på venting både i forhold til abonnementstilknytning og det som verre er ved krise- og øyeblikkelig behov for hjelp.

Streiken i Relacom har ingenting med Telenor-streiken tidligere i vår eller kraftstreiken, som lett kan forveksles ettersom alle tre er håndtert av El- og it-forbundet.

Martinsen forteller til digi.no at streiken nå har vart i fire uker og kan ramme viktige samfunnsinstitusjoner som sykehus, trygghetsalarmer og nødtelefoner.

Selv om det bare er 480 streikende telemontorer som utgjør rundt 25 prosent av staben, er krisen langt større nå i feriemåneden, påpeker Martinsen.

Han antyder at med folk på ferie, er Relacom nå bare 40 prosent bemannet.

- Det jeg frykter aller mest er at det skal skje et lynnedslag som krever tre- eller firedoblet mannskap av det vi har nå. Med trygghetsalarmer og nødtelefoner som ikke virker kan det fort bli svært alvorlige konsekvenser, sier han til digi.no.

Relacom har prioritert at drifte infrastruktur nettopp med fokus på liv og helse, og med det reduserte mannskapet klarer Relacom å ta unna 90 prosent av feilhåndtering. Når det gjelder leveranse knytte til nye abonnenter klarer Relacom bare 30 prosent av etterspørselen.

Det er denne gruppen som utvilsomt blir den mest skadelidende nå.

Uenighet om lønnsbetingelser er en vesentlig årsak til konflikten. Ifølge El og IT Forbundet tjener de ansatte i Relacom 40.000 kroner mindre enn ansatte i bransjen for øvrig.

Relacom-ansatte i hele Østfold og Oslo/Akershus er i streik, i tillegg til disse byene: Alta, Tromsø, Narvik, Steinkjer, Trondheim, Kristiansund, Molde, Ålesund, Bergen, Stord, Stavanger, Haugesund, Kristiansand, Arendal, Kongsberg, Drammen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.