Frykter medikamentmisbruk over Internett

Verdens helseorganisasjon frykter at Internett skal føre til at det blir lettere å kjøpe vanedannende og farlige medikamenter.

Verdens helseorganisasjon frykter at Internett skal føre til at det blir lettere å kjøpe vanedannende og farlige medikamenter.

Det var under et møte i Geneve at WHOs generalforsamling behandlet spørsmålet om salg av medisinske medikamenter over Internett, skriver CNet og Yahoo.

I en uttalelse fra møtet sa organisasjonen at Internett kunne bli et medium for å markedsføre og selge illegale legemidler. Organisasjonen frykter at økt bruk og misbruk skal bli en følge av dette.

I en felles resolusjon vedtok derfor WHO å be sine medlemsland om å arbeide for å kontrollere elektronisk salg av medikamenter. Som et tiltak ble det foreslått å bedre samarbeidet mellom politimyndigheter, legemiddelfirmaer og handelsnæringen.

Ifølge helseorganisasjonens sjef, Martign Ten Ham, hadde organisasjonen funnet minst tre firmaer på Internett som solgte reseptbelagte legemidler uten medfølgende informasjon. Blant medikamenter som kunne kjøpes reseptfritt over Internett, var et kvisemiddel som kunne føre til fosterskader hos gravide, cellegift og angrepiller.

- Bortsett fra at disse medikamentene ikke bør være tilgjengelig for alle som ønsker å få tak i dem, bør de heller ikke selges uten riktig informasjon om hvordan de brukes og hvilke bivirkninger de har, sa Ten Ham.

Han sa også at det er problematisk at flere av firmaene som selger medikamenter over nettet er ukjente, og at det derfor ikke finnes noen garanti for hvor seriøse disse firmaene er. Derfor kan elektronisk medikamentsalg føre til at piratkopierte og narkotiske piller kommer i omløp over Internett, mente han.

(kilder: CNet, Yahoo)

Til toppen