RESULTATERFINANS

Frykter nettskyen vil svekke Microsoft

Analytikerne er bekymret for programvaregigantens marginer neste år.

Office 365, som er Microsofts nettskyprodukt, vil ikke kunne få de samme marginene som de tradisjonelle programvarepakkene fra selskapet. Det, frykter analytikerne, vil svekke selskapets resultater.
Office 365, som er Microsofts nettskyprodukt, vil ikke kunne få de samme marginene som de tradisjonelle programvarepakkene fra selskapet. Det, frykter analytikerne, vil svekke selskapets resultater.
20. des. 2011 - 13:02

I 2011 falt Microsofts resultatmargin til det laveste på 22 år, men de forventes å falle videre. Analytikerne på Wall Street er nemlig bekymret for hvordan overgangen til nettskyen vil påvirke verdens mektigste programvareselskap.

Microsoft vil i stadig større grad tilby sine programpakker som tjenester levert på servere de selv kjører, noe som kan være en stor fordel for kundene og brukerne. Men en gjennomgang Bloomberg News har foretatt viser at dette forventes å kjøre ned marginene til programvarekjempen i 2012, og dermed føre til at selskapet ikke vil være i stand til å nå forventningene til resultatet for neste år.

Den tidligere modellen, der Microsoft produserte og distribuerte programvaren til brukeren, står for fall. Og dermed også marginene denne forretningsmodellen førte med seg.

Aldri mer ekstreme marginer?

Analytiker Jason Maynard ved investeringsbanken Wells Fargo sier til nyhetstjenesten at dagene da programvaregigantens kunne ta ekstreme marginer rett og slett er over.

Bruttomarginen, det som prosentvis er igjen av salgsinntektene etter at produksjonskostnadene er trukket fra, forventes å falle med 1,6 prosentpoeng til 76 prosent i 2012.

I 2011 falt bruttomarginen med 2,4 prosentpoeng, takket være Steve Ballmers investeringer i blant annet Skype og store investeringer i Xbox-plattformen.

Høyere kostnader

Kostnadene til drift og lagring vil i større grad falle på Microsoft når de leverer programvaren sin som tjeneste via nettskyen.

Mark Moerdler, analytiker i Sanford C. Bernstein & Co, beregner at de nettsky-relaterte kostnadene for Microsoft vil være på mellom 15 til 20 prosent av omsetningen. Det er ca. 10 prosent mer enn å selge programvaren på vanlig måte, opplyser analytikeren til Bloomberg News.

Ballmer – og aksjekurs under press

Investorer har vært kjølige til å investere i Microsoft, og aksjekursen har sklidd ned nærmere syv prosent i år selv om selskapet har levert gode resultater.

Dette har blant annet gått ut over Steve Ballmer, som er under press både fra aksjonærer og ansatte, for å få selskapets aksjer på rett kjøl. I forrige uke gikk det til og med spekulasjoner om at Bill Gates var aktuell for et comeback i direktørstolen, noe han selv avviste blankt.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.