JUSS OG SAMFUNN

Frykter skvis mot «IT-departementet»

Morten Meyer skulle gjerne fortsatt i fire år til, og frykter for fremtiden for sine hjertebarn.

14. okt. 2005 - 15:36

Som moderniseringsminister har Morten Andreas Meyer gjort seg populær i IT-bransjen, og upopulær i blant annet LO. Når en ny regjering skal på plass på mandag, er derfor stor spenning til hvem som skal ta over roret for IT-skuta her til lands, og om det fortsatt vil være et departement med spesielt ansvar for IT.

– Det var et svært vellykket grep vi gjorde i fjor, da vi samlet IT hos en minister. Det vil være et forferdelig dårlig signal hvis Moderniseringsdepartementet blir nedlagt, sier han til digi.no.

Navnet på departementet ser uansett ut til å forsvinne, les mer om dette her. LO ser på navnet som en fornærmelse fordi det antyder at staten er umoderne og gammeldags, mens de hevder det allerede er gjennomført mange reformer.

Meyer mener mye gjenstår.

– Den offensive IT-politikken må fortsette. Det er helt nødvendig for Norge å fortsette utviklingen, og IT er et svært kraftfullt verktøy for å gjennomføre de nødvendige endringene i offentlig sektor, sier han.

Signalene fra den nye regjeringens erklæring mener han er positive, men vage.

– Det at man uttaler seg positivt uten å være særlig konkret er greit. Jeg frykter at en ny statsråd ikke klarer å opprettholde trykket, sier han.

På spørsmål om hva han helst vil se fortsatt kommer det en lang rekke punkter i rask takt, og så beskjed om at fullstendig gjennomgang nok vil ta litt tid. Meyer har mange jern i ilden, og har ikke blitt skremt av opplevelsen som minister. På spørsmål om han vil ta en ny post hvis sjansen byr seg, svarer han nemlig:

– Det hadde vært fantastisk moro å få fortsette dette arbeidet i fire år til, og det er trist å måtte overlate stafettpinnen til noen andre. Jeg vil følge utviklingen av IT-politikken tett og glede meg over alle fremskritt. Det overskygger at det ikke er jeg som skal gjennomføre det, sier han.

Blant hjertebarna er eNorge 2009-planen.

– Der har vi konkret sagt hva som må gjennomføres for å utnytte it-mulighetene, sier Meyer.

Bruk av åpne standarder i statsforvaltning er et av punktene han nevner. Dette er et punkt det allerede er mye kontrovers rundt, og som kan føre til mer diskusjon hvis Microsofts Grete Faremo blir minister på mandag. Meyer vil ikke kommentere ryktene fra VG om at Faremo skal være en het ministerkandidat.

– Jens Stoltenberg skal få velge regjeringen i fred uten at jeg legger meg opp i det. Det jeg er opptatt av, er å få en statsråd som kan videreføre IT, sier han.

Gratisprinsippet for offentlig informasjon som de har lagt opp til, skal gjennomføres allerede i år, sier Meyer. Ellers er samarbeid på IT-fronten på tvers av offentlige etater en viktig oppgave.

– Vi skyter hull i siloveggene på tvers av offentlige etater for å gjøre offentlig tjenesteproduksjon mer effektiv, sier han.

Dette er en ny tone, også i forhold til tidligere ministere fra hans regjering. Da har nemlig tonen vært at lokalt selvstyre er viktigere enn IT-koordinering. Det vil bli spennende å følge med på hvordan den nye regjeringen takler ballansegangen mellom behov for samordning og behovet for lokal forankring, samt motstanden koordinering vil møte.

Borgerportalen Minside er det viktigste hjertebarnet til Meyer. Dette prosjektet fikk i utgangspunktet små midler, men har til neste år fått økt budsjettet til 27,5 millioner kroner.

– Jeg frykter at dette kan bli skviset når alle løftene skal holdes, sier Meyer.

Men dette er jo et relativt lite beløp på budsjettet?

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

– Ja, men jeg har erfaring for at de små beløpene også skvises i jakten på kuttmuligheter når store prosjekter skal gjennomføres, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.