ANALYSER

Frykter svakere rekruttering til Wikipedia

Forskere peker på voksende motstand mot nytt innhold.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
5. aug. 2009 - 10:46

Etter å ha hatt en eksponentiell vekst i antallet bidragsytere i flere år, mener forskere ved Palo Alto Research Center at den engelskspråklige utgaven av Wikipedia at både antallet månedlige redigeringer og antallet aktive forfattere nå har passert toppen.

Ifølge forskerne, med Ed Chi i spissen, oppgir at antallet aktive bidragsytere nå er omkring 750 000, som utfører 5,5 millioner endringer i måneden.

Antallet nye artikler per måned skal ha nådd toppunktet allerede i 2006. Da var tallet omkring 60 000 per måned. Nå ligger tallet på omkring 45 000 nye artikler i måneden.

Forskerne frykter at nedgangen i rekrutteringen kan føre til at nettleksikonet får lavere kvalitet på lang sikt. Til New Scientist sier Chi at det er lett å tro at Wikipedia alltid vil være der, men at forskning viser at dette ikke er noe som er gitt.

Chi og kollegaene forteller også at «maktbalansen» blant forfatterne er i ferd med å endres, ved at de mest aktive og etablerte bidragsyterne i stadig større grad fjerner eller omgjør endringer gjort av mer sporadiske bidragsytere.

Ifølge Chi opplever bidragsytere som utfører bare én endring i måneden, at 25 prosent av endringene blir slettet eller omgjort av andre forfattere. I 2003 var denne andelen på 10 prosent. For forfattere som kommer med mellom to og ni bidrag i måneden, har andelen slettinger omgjøringer blitt økt fra 5 til 15 prosent i den samme perioden.

Chi og kollegaene mener dette er en trend som bidrar til å stenge nye bidragsytere ute.

- Dette er bevis på voksende motstand fra Wikipedia-fellesskapet mot nytt innhold, sier forskerne til New Scientist. De mener dette kan redusere antallet mennesker som er tilgjengelige for å oppdage og korrigere vandalismen som konstant truer leksikonet.

Chi skriver mer om temaet i dette blogginnlegget.

Ikke alle er enige med Palo Alto-forskerne. Blant annet sier Eugene Eric Kim ved Blue Oxen Associates at det høye antallet omgjøringer kan skyldes økende bruk av spam-programvare som setter inn reklametekster og lenker til selskaper i artiklene.

Den engelske versjonen av Wikipedia nærmer seg nå tre millioner ulike artikler. I alle de ulike språkversjonene er det over 13 millioner artikler til sammen.

I den norske utgave for bokmål og riksmål er antallet artikler i skrivende stund 223 616. Antallet passerte 200 000 i desember 2008. Antallet artikler i nynorsk-versjonen er nå 50 386. I desember i fjor var antallet omtrent 43 000.

Wikipedia gjengir statistikk om veksten i antallet artikler og bidrag på denne siden.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.