Frykter virusbølge mot mobil

En IBM-rapport om IT-sikkerhetsrisiko legger vekt på angrep mot mobiltelefoner og dedikert IKT-utstyr.

En IBM-rapport om IT-sikkerhetsrisiko legger vekt på angrep mot mobiltelefoner og dedikert IKT-utstyr.

IBM-rapporten Global Business Security Index for 2004 er skrevet av selskapets avdeling for sikkerhetsovervåking. Den erkjenner at e-postbaserte ormer og virus som Bagle, Sobig og Mydoom var den største trusselen i 2004. Samtidig legger den stor vekt på Cabir-ormen, en prøveorm som viser at det er mulig å bruke Bluetooth-forbindelser til å spre ondsinnet kode mellom mobiltelefoner.

    Les også:

– Virksomheter og enkeltpersoner bør forberede seg på en helt ny og hittil ukjent type virusangrep i 2005, sier Stuart McIrvine, direktør for IBMs sikkerhetsstrategi i en pressemelding om rapporten.

Rapporten inneholder disse spådommene for trusler og angrep innen IT i 2005:

  • PDA-er og mobiltelefoner er nye målskiver for virus og spam. Hackere vil kaste seg over Bluetooth og annen trådløs teknologi som spredningsmiddel for ondsinnet kode.
  • IBM tror nettbasert ID-tyveri, blant annet «fisking» gjennom forfalskede nettsteder, vil fortsette å plage bedrifter og enkeltpersoner.
  • Ondsinnet kode vil utvikles til å bli stadig mer avansert og motstandsdyktig.
  • Lynmeldinger vil i stadig større grad brukes til å spre ondsinnet kode.
  • Tyvavlytting og tjenestenektangrep vil ramme IP-telefoni.

Ellers gjør rapporten rede for disse hovedtrendene i 2004:

  • Tallet på kjente virus økte med over 25 prosent fra 2003 til 2004, til 112.438. Av de mer enn 147 milliarder e-postmeldingene som ble sjekket i 2004, inneholdt 901 millioner – 6,1 prosent eller en av seksten – virus. Andelen er dobbelt så høy som i 2003, og 12 ganger så høy som i 2002.
  • Den amerikanske antispamloven hadde ingen spesiell virkning i 2004. 70 prosent av all e-post er spam. 42 prosent av spammen kommer fra USA, 13 prosent fra Sør-Korea.
  • «Fisking» («phishing») økte med 5000 prosent fra 2003 til 2004. Det ble fanget opp 18 millioner e-postmeldinger som prøvde å dirigere mottakeren til et uhederlig nettsted.
  • Det ble registrert nye metoder for å lure ondsinnet kode i bilder. Koden utløses når man klikker på bildet.

Rapporten er basert på data og analyser fra IBMs overvåking av nettverkene til store selskaper over hele verden, samt statlige organer fra 34 forskjellige land. 2700 sikkerhetsansvarlige bidrar til rapporten. Data stammer fra en halv million overvåkede enheter.

Til toppen