BEDRIFTSTEKNOLOGI

Frykter virusinfiserte spill i julegaver

I år vil det handles for millioner av kroner på nettet i Norge. Mange av disse pengene omsettes i auksjoner på nettet. Organisasjonen IKT-Norge og antipirat-foreningen Business Software Alliance (BSA) er bekymret for den store andelen av piratkopiert programvare som omsettes.

Therese Werenskiold
21. des. 1999 - 13:37

- IT-næringens interesseorganisasjon, IKT-Norge, er bekymret for den økende andelen av programvare som omsettes på ulike nettsteder i Norge, der privatpersoner selger og kjøper, sier organisasjonens generalsekretær Per Morten Hoff i en pressemelding.

Han hevder at "brorparten av det som omsettes" er piratkopiert programvare.

- Ikke bare er det et anslag mot norske programvareselskaper, men kjøper utsetter seg og sin datamaskin for en risiko for å få virus som kan være ødeleggende. I tillegg har brukere av slik programvare ingen tilgang på vedlikehold og veiledning,. Det er grunn til å rope et høyt varsku til de som ønsker å kjøpe programvare fra privatpersoner over Internett, sier Hoff.

Antipirat-foreningen Business Software Alliance (BSA) og IKT-Norge ønsker å komme i en dialog med nettsteder som tilbyr auksjon og rubrikkannonser fra privatpersoner, der programvare inngår.

- Det er både i vår og de som leverer slike tjenesters interesse at omsetningen er lovlig, sier Eilert Hanoa, formann i BSA, og administrerende direktør i Guru Software.

- Vi ønsker å komme frem til mekanismer som gjør det mulig å hindre salg av slik programvare, uten at det virker hemmende for verken kunden eller

tjenesteleverandør, det kan ikke være slik at auksjoner blir friområder for omsetning av piratkopiert programvare, sier Hanoa.

- I Norge i dag er cirka 40 prosent av all tilgjengelig programvare piratkopiert, noe som er direkte hemmende for programvarebransjen i Norge. For å oppnå lønnsomhet og fortsatt vekst er det svært viktig å få bukt med problemet, legger Per Morten Hoff til.

BSA inngikk nylig en samarbeidsavtale med nettpublikasjonen DinSide, som lover å slå hardt ned på omsetning av ulovlige produkter.

Tore André Godager, ansvarlig for DinSides auksjonstjeneste, sier at DinSide ser frem til å få bekjempet en del piratkopiering og omsetning av piratkopier i Norge.

- Vi ønsker å gjøre vårt beste for å stanse denne typen virksomhet. Det er hverken positivt for oss eller kundene når det selges ulovlige kopier, sier Godager.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.