BEDRIFTSTEKNOLOGI

FTC vil redde Alpha-prosessoren

Det amerikanske konkurransetilsynet, FTC, presser hardt på for at Digital skal gi ut nye produksjonslisenser for Alpha-prosessoren. Tilsynet er krever nå også at selve arkitekturen skal lisensieres bort til flere.

Eirik Flaa
24. apr. 1998 - 12:28

Digital og Intels forlik i retten i fjor ledet til dét som mange har sett på som slutten for Digitals Alpha-prosessorer. Rettsaken - som dreide seg om hvorvidt Intel hadde brukt deler av Digitals patenter på Alpha-prosessorer i sine Pentium brikker - endte med at Digital solgte sin Alpha-fabrikk til Intel for 700 millioner dollar sammen med retten til å viderutvikle prosessorarkitekturen. I tillegg ble Digital innvilget rabatter hos Intel for en to-årsperiode som angivelig skal ha en verdi på rundt 200 millioner dollar.

De amerikanske konkurransemyndighetene, representert ved Federal Trade Commission (FTC), godkjente forliket i seg selv, men mente at Intel ikke kunne få kontrollen over utviklingen av Alpha-prosessoren. Alpha er ifølge FTC den enste reelle konkurrenten Intel i det voksende Windows NT-markedet, og FTC mener på bakgrunn av forliket at Digital ikke bare må gi ut flere produksjonslisenser men også gi ut lisenser på videreutvikling av selve arkitekturen.

FTC har foreslått at Alpha-teknologien blir lisensiert ut til blant annet til AMD og Samsung. IBM er aktuell som lisensprodusent av Alpha-prosessorene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.