Fujitsu forsinker samarbeidet med Sun

Forhold hos Fujitsu har forsinket et serversamarbeid med Sun med over et halvt år.

Forhold hos Fujitsu har forsinket et serversamarbeid med Sun med over et halvt år.

I begynnelsen av juni i fjor kunngjorde Fujitsu og Sun et prosessorsamarbeid som skulle vare til ut 2008. Begge skulle fortsette å utvikle prosessor basert på Sparc-arkitekturen, men de skulle dele på arbeidet: Sun skulle ta seg av den rimeligere og mindre kraftige «Niagara», siden kjent som UltraSparc T1 eller CoolThread T1, mens Fujitsu skulle fullføre sin «Olympus»-utgave av Sparc64-prosessoren.

Samarbeidet ble døpt APL for «Advanced Product Line». Det gjorde det mulig for Sun å skrinlegge UltraSparc V og «Gemini», til fordel for en kraftig etterfølger, «Rock», som skulle ferdigstilles i løpet av 2008.

Sun har holdt sin del av avtalen: T1-drevne servere ble offisielt lansert i desember, og er klare for at både Sun og Fujitsu kan selge dem. Fujitsu er derimot kommet på etterskudd.

    Les også:

I går holdt David Yen, ansvarlig for Suns avdeling for skalerbare systemer, en pressebriefing om forholdet til Fujitsu og om framgangen i APL-prosjektet.

Yen sa at Olympus-prosessoren, eller Sparc64 VI, er noen måneder forsinket. Det er fortsatt mulig at fire- og åtteveis Sparc64 VI-servere vil kunne leveres innen nyttår, mens 16- 32- og 64-veis systemer må vente til «tidlig neste år».

Overfor japanske nettmedier har Fujitsu nylig vist denne skissen over utviklingen av Sparc64-prosessorene:

Olympus er Sparc64 VI. Etterfølgeren Sparc64 VI+ har hatt kodenavnet «Jupiter». VI-versjonen i 2,4 GHz har langt høyere klokkefrekvens enn Suns kraftigste UltraSparc IV+ som begrenser seg til 1,5 GHz. Ytelsen til Sparc64 VI økes også fordi den ikke bare har to kjerner, men også to tråder («strand» på skissen), etter en teknikk kalt VMT for vertical multi-threading. Fujitsu regner med at ytelsen vil være det dobbelte av ytelsen til dagens Sparc64 V i 1,35 GHz, med to kjerner, men bare en tråd per kjerne. Som det går fram av skissen, vil Sparc64 VI+ framstilles i en 65 nanometers prosess i stedet for en 90 nanometers prosess, få en klokkefrekvens i overkant av 2,7 GHz, og ha fire kjerner med to tråder hver. Ifølge skissen skal den komme fra tidlig i 2008. Det er ikke opplyst om forsinkelsen av Sparc VI vil føre til en tilsvarende utsettelse av Sparc64 VI+.

Under alle omstendigheter vil Suns Rock og Fujitsus Sparc64 VI+ komme det samme året, og de vil overlappe hverandre i ytelse. Yen ville ikke konkretisere hvorvidt APL-samarbeidet mellom Sun og Fujitsu vil fortsette etter 2008, men sa han håpet partene ville finne fram til ordninger for å styrke Sparc-arkitekturen mot den felles fienden IBM.

Til toppen