Fujitsu har kastet ut harddisken

Som den første har Fujitsu lansert to bærbare PC uten harddisk. Flash-minne gir mange fordeler.

Fujitsu har kastet ut harddisken

Som den første har Fujitsu lansert to bærbare PC uten harddisk. Flash-minne gir mange fordeler.

Fujitsu tilbyr, på prosjektbasis, bedriftskunder i USA og Asia to varianter av Tablet PC der disken er erstattet av flashminne fra Samsung. Begge følger Fujitsus vanlige mal, det vil si at skjermen kan vris og legges slik at den dekker over tastaturet.

Forskjellen mellom de to modellene er at P1610 har en 8,9 tommers skjerm og veier så vidt under et kilogram, mens B6210 har en 12 tommers skjerm, og visere så vidt under halvannet kilogram. Mot et beskjedent pristillegg, 139 dollar, kan begge leveres med støtdempende ytre.

Pristillegget for å erstatte en vanlig disk med flashminne er ikke fullt så beskjedent. Bytter man ut harddisken med 16 GB flashminne, er tillegget 500 dollar. Skal man i stedet ha 32 GB med flashminne er tillegget hele 1300 dollar.

Fordelen med flashminne framfor vanlig harddisk, er at maskinen tåler langt røffere behandling, at de er raskere til å starte opp, at de krever mindre strøm og at de lager mindre varme. Bortsett fra prisen, er ulempen at lagringskapasiteten er forholdsvis beskjeden. Det er mange år siden 30 GB ble betraktet som tilstrekkelig for vanlig bruk.

Maskinene beskrives som Vista-klare, men leveres med Windows XP. Vista krever, som kjent, 15 GB alene, og da er flashminnediskene i minste laget.

Fujitsu sier at målgruppen er bedrifter innen helse, luftfart og felttjenester, der det er et spesielt behov for robuste skjerm-PC-er, og der man er villige til å kjøpe fra 50 maskiner om gangen og oppover.

Fujitsus PC-er kommer gjerne til Europa gjennom Fujitsu Siemens, et selvstendig selskap likt delt på eiersiden mellom Fujitsu og Siemens.

PC-ansvarlig i Fujitsu Siemens Norge, Jarle Bjørn Hansen, sier til digi.no at de nye flashminne-PC-ene nok ikke havner på det europeiske markedet med det første, grunnet betenkeligheter i forhold til både pris og målgruppe.

Pristillegget kan fort endre seg. Prisen på flashminne er i nærmest fritt fall, og innen noen få måneder kan PC-er med store mengder flashminne i stedet for disk være langt rimeligere enn i dag.

    Les også:

Til toppen