Fujitsu Siemens sliter med årsak til PC-brann

Fujitsu Siemens i Tyskland jobber intenst for å avdekke årsaken til brann i en bærbar PC i Norge.

Fujitsu Siemens sliter med årsak til PC-brann

Fujitsu Siemens i Tyskland jobber intenst for å avdekke årsaken til brann i en bærbar PC i Norge.

Det ble dårlig med rolige romjulsdager og nyttårsfeiring for teknikerne ved Fujitsu Siemens laboratoriet i Tyskland. Etter den dramatiske hendelsen med Aftenposten-journalisten som på fredag opplevde røykutvikling og deretter sin PC i brann, har det vært full fokus på årsaksutredninger.

Fujitsu Siemens PC-en av type Lifebook S7020. Nå spekuleres det om PCen kan ha vært utstyrt med litium-ion batteri fra Sony, som i 2006 opplevde å måtte trekke tilbake 10 millioner brannfarlige batterier. Batteriet til S7020 står på en liste over batterier kundene kan få byttet ut om de ønsker det.

– Foreløpig kan vi ikke gjøre noe før vi har fått tilstrekkelig utredet hva som faktisk er årsaken, sier markedssjef Ronnie Poulsen i Fujitsu Siemens til digi.no.

Han forteller at 11 mann ble tilbakekalt på jobb fra juleferien, og har siden fredag jobbet for å avdekke årsaken.

– Vi kan ennå ikke dokumentere at årsaken er det omstridte Sony-batteriet, forteller han.

PC-en til Aftenposten-journalisten var slått av, men tok likevel fyr.

Det er hittil ikke konstatert at Sony-batterier har fått PC-er til å brenne i Europa.

Poulsen kan ikke svare på hvor mange kunder som har Fujitsu Siemens S7020, men dette er også noe av det selskapet nå kartlegger.

Flere andre IT-leverandører har for lengst kalt tilbake Sony-batterier. Nærmere 10 millioner brannfarlige batterier har måttet trekkes fra markedet, og både Dell, Apple, Toshiba og Sharp er blant PC-leverandørene som har kalt tilbake PC-er med slike batterier.

    Les også:

Ifølge The Economist endte prislappen for batterifadesen opp på 2,8 milliarder kroner for Sony.

I oktober kalte Fujitsu tilbake 287.000 PC-batterier. Men PC-leverandøren Fujitsu Siemens har altså ennå ikke tilbakekalt batteriene.

Dell på sin side har funnet fram til nær 3000 norske kunder som skal kontaktes som kan tenkes å ha Sony-batteriene. Poulsen bekrefter til digi.no at det også hos Fujitsu-Siemens kan være snakk om flere tusen norske kunder som kan ha Sony-batteriet.

– Vi vil selvfølgelig sette i gang med strakstiltak så snart vi vet årsaken, som vil foreligge veldig raskt, sier Poulsen.

Dette er gangen i batteriproblemene til Sony:

  • 15. august: Dell kaller tilbake 4,1 millioner enheter
  • 24. august: Apple kaller tilbake 1,8 millioner enheter
  • 28. september: Lenovo og IBM kaller tilbake 526.000 enheter
  • 29. september: Toshiba kaller tilbake 830.000 enheter
Til toppen