Fujitsu-Siemens utfordrer Compaq på Intel-baserte tjenere

Allsidig utvalg, nytenking innen rack og et nytt lagringssystem er blant argumentene Fujitsu-Siemens håper vil vinne gjenklang når de utfordrer Compaq innen Intel-tjenere.

Bildet viser Primergy N800, rack-utgaven av toppmodellen med opptil åtte prosessorer. Primergy er fellesbetegnelsen for Intel-tjenerne fra Fujitsu, Amdahl-Fujitsu og Fujitsu-Siemens som har delt det geografiske markedet mellom seg i henholdsvis Asia, Nord-Amerika og Europa. Det er opprinnelig Siemens' modeller, forbedret i samarbeid med Fujitsu.

Fujitsu Siemens Computers Primergy 170
Fujitsu Siemens Computers Primergy 170.

Utvalget starter med den enkle enprosessors Primergy 170. Så følger maskiner med to, fire og åtte prosessorer, både frittstående og for montering i rack. To-prosessors rack-maskinen krever en høyde på 1 U, mens åtte-prosessormaskinen tar 7 U (en U er 1,75 tommer eller rundt 44 millimeter). I dag bygges maskinene rundt Pentium III og Pentium III Xeon-prosessoren. Tidlig i 2001 vil alle unntatt åtte-veis modellene kunne utstyres med Itanium.

Produktsjef Attila Kalmar i Fujitsu-Siemens AS
Produktsjef Attila Kalmar i Fujitsu-Siemens AS.

- Vi kan dokumentere lave eierkostnader, sier produktsjef Attila Kalmar i Fujitsu-Siemens AS. - Det satses ellers på pålitelig drift. En rekke komponenter kan skiftes mens maskinene er i gang: disker, vifter, kort, samt på noen modeller også backup-enheter og CD-spillere.

Maskinene er sertifisert for en rekke klyngeløsninger. Kalmar nevner Microsoft, SCO, Oracle og Novell, i tillegg til selskapets egen variant. Et moment han legger vekt på er bruken av Microsoft Cluster Server til en ordning der datakanaler og disker kan speiles mellom to datasentre.

Fleksibilitet er neste moment. Til og med de "rack-optimaliserte serverne" - også kalt "compute node" - som egentlig er konstruert med tanke på å støtte seg til ekstern lagring, kan romme interne disker, opptil 144 GB på fireveis modellen N400.

Innen rack er det tenkt nytt. Du kan velge mellom tre høyer - 24 U, 38 U og 46 U. Sistnevnte er 222 centimeter høy, og følgelig for stor til å komme inn i vanlige rom.

- 46 U er konstruert for optimal utnyttelse av gulvplassen i store haller, sier Kalmar. - Der er det ikke vanskelig å få dem inn. 38 U-modellen er derimot dimensjonert slik at den passerer gjennom vanlige dører og kan vippes på plass i normal takhøyde.

38 U-rack fra Fujitsu-Siemens
38 U-rack fra Fujitsu-Siemens.

Som bildet av 38 U-modellen viser, er rackene utvidet i bredden med et slags "sidespor". Hensikten er at kablene skal ligge her. Kalmar mener dette gir enklere service og bedre ventilasjon enn å ha kabler hengende og slenge i bakkant.

Fujitsu Siemens Computers S30 Storage Subsystem
Fujitsu Siemens Computers S30 Storage Subsystem.

- Du drar kablene stramt inn på siden. Ingenting sperrer for luften.

Sidesporet kan også brukes til komponenter som kan monteres loddrett, for eksempel svitsjer.

På lagringssiden har Fujitsu-Siemens nylig lansert - også i Norge - Primergy S30 "Storage Subsystem". Enheten krever en høyde på 3 U og har plass til 14 disker på inntil 36 GB hver, altså brutto 504 GB. Enheten kan fungere både mot klynger og mot dedikerte tjenere.

Med et rikt utbud av systemvare og administrativ programvare, mener Kalmar at det er mye å hente i konkurransen med Compaq.

- Vår erfaring er at mange er misfornøyd med Compaqs partnerprogram.

Bransjestatistikk viser at mens den norske gjennomsnittstjeneren i fjor hadde en prislapp på rundt 40.000 kroner, kostet Fujitsu-Siemens-tjenere gjennomsnittlig 50.000 kroner. Kalmar mener dette uttrykker selskapets tjenerprofil.

Les mer om tjeneroffensiven fra Fujitsu-Siemens:
Sparc-tjenere, sterke kort fra Fujitsu Siemens
Tjener-offensiv fra Fujitsu Siemens
;