FORBRUKERTEKNOLOGI

Full IP-telefoni med vanlige mobiltelefoner

Norske IPdrum lanserer om kort tid en unik løsning som gjør at selv eldre mobiltelefoner kan benyttes til Internett-telefoni.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. okt. 2006 - 11:39

IP-telefoni har vært i vinden noen år, men har klare begrensninger når det gjelder mobilitet. Skal du benytte for eksempel Skype, må du for det første installere et klientprogram, noe som bare tilbys til utvalgte mobiltelefoner. Dessuten må du enten har WLAN-tilgang eller betale for datatrafikken over mobilnettet.

Dette har ført til at Skype først og fremst er en løsning for PC-brukere når de har nettilgang. Det blir et supplement, ikke en erstatning til vanlig telefoni.

Norske IPdrum kommer i slutten av november med en løsning som skal gjøre det enklere og mer praktisk å benytte Skype som den primære telefoniløsningen.

Løsningen, VoiceLink, gjør det mulig å benytte en hvilken som helst GSM-telefon. I tillegg trenger du en Windows-PC med kontinuerlig nettilgang og en ny, USB-basert enhet.

Denne enheten funger som en «gateway» mellom Skype-tjenesten og mobilfonen.

Brukeren kan farte rundt som vanlig med mobiltelefonen. Ønsker vedkommende å ringe en Skype-kontakt, ringer han i praksis VoiceLink-enheten ved hjelp av det vanlige mobilnummeret til enheten, etterfulgt av telefon nr eller skype kontakten. Dette legges inn i den vanlige kontaktinformasjonen på mobilen, manuelt eller som et vCard fra enheten, slik at man kun bruker mobilen og kontaktlisten på vanlig måte.

Samtalen overføres fra mobiltelefonen, via VoiceLink-enheten, Internett og fram til mottakeren i den andre enden, som enten kan være en Skype-bruker eller en vanlig telefonabonnent.

I motsatt tilfelle, hvis noen ønsker å snakke med VoiceLink-brukeren via Skype, mottar USB-enheten samtalen, ringer opp mobiltelefonen til brukeren og overfører samtalen.

Nå skulle man kanskje tro at dette er nesten like dyrt som å ringe på vanlige måte, men det behøver det ikke å være. Flere av mobiloperatørene i Norge, blant annet Telenor og Netcom, tilbyr kostnadsfrie familie-abonnementer hvor inntil seks mobilabonnenter hos det aktuelle selskapet kan ringe hverandre helt gratis. Flere av abonnementene kan være av kontantkorttypen. Et av disse kan for eksempel brukes i VoiceLink-enheten.

Å ringe andre Skype-brukere vil da være gratis, mens det vil koste vanlig SkypeOut-takst å ringe vanlige telefonabonnementer.

Eirik Ansnes, salgssjef i IPdrum, ser for seg at en drosjesjåfør i Norge kan ringe familiemedlemmer i for eksempel Pakistan fra drosjen for drøyt én krone i minuttet.

IPdrum er et norsk selskap, men har en avdeling i India som utvikler programvaren, mens maskinvaren produseres på kontrakt i Malaysia.

Øystein H. Kvarme, administrerende direktør i IPdrum, forteller at VoiceLink vil bli tilbudt i butikker i Sverige, Danmark og Storbritannia, i tillegg til i Norge. I Storbritannia skal det være omtrent 2,5 millioner aktive Skype-brukere.

I Norge vil VoiceLink bli tilbudt gjennom Komplett, MPX og kjeder som Spaceworld, Telebutikken og Klart Svar. Forventet utsalgspris ved lanseringen antas å bli omtrent 1650 kroner, men Kvarme ser ikke bort fra at boksen vil kunne buntes med andre produkter, slik som SIM-kort, kamera, headset og SkypeOut-kreditt.

I første omgang har IPdrum bestilt noen tusen enheter, men frykter allerede nå at dette ikke vil være nok til å dekke den umiddelbare etterspørselen ved lanseringen. Spesielt i Storbritannia skal interessen være stor.

Kvarme sier at en typisk kunde ikke nødvendigvis er en privatperson.

- Mange mindre og mellomstore bedrifter benytter Skype for å kommunisere med sine kontakter utenlands. Men nesten ingen fører opp Skype-kontaktinformasjonen sin på visittkortet fordi man ikke alltid er tilgjengelig, sier han og mener VoiceLink vil løse dette tilgjengelighetsproblemet.

Kvarme forteller at man i første omgang er ute etter de mest aktive Skype-brukerne, de som betaler penger for bruken, men at man senere vil støtte tilsvarende tjenester fra blant annet MSN, Google og IP-telefonitjenester basert på SIP-standarden.

IPdrum skal være de eneste i verden som tilbyr en slik løsning, og selskapet har verdensomspennende patent på løsningen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.