Full kraft også for notebooks

Den mobile utgaven av Katmai, Intel neste generasjon av Pentium II, vil kunne operere med to forskjellige klokkehastigheter, alt ettersom hvilken strømkilde som benyttes.

Den mobile utgaven av Katmai, Intel neste generasjon av Pentium II, vil kunne operere med to forskjellige klokkehastigheter, alt ettersom hvilken strømkilde som benyttes.

Ifølge InfoWorld Electric vil den mobile Katmai-prosessoren kunne kjøres med en hastighet som tilsvarer den man finner på stasjonære PC-er, når bærbare PC-er med den kommende prosessoren kobles til strømnettet. Ved bruk av batteri som strømkilde, vil klokkehastigheten senkes, slik at strømforbruket blir lavere. Ytelsen på PC-en blir da selvsagt også lavere, men man får en PC med bortimot topp prosessorytelse når den brukes på steder hvor tilkobling til strømnettet er mulig.

Ifølge flere industrikilder InfoWorld Electric har vært i kontakt med, vil Katmai-designet gi bærbare PC-er muligheten til å kjøre prosessorer ved 450 MHz når de brukes som erstatning for stasjonære maskiner, og 350 MHz når de brukes som mobile systemer. Katmai ventes å komme på markedet rundt årsskiftet 1998/99.

For å kunne utnytte disse prosessorene, må de fleste bærbare systemer designes på nytt. Dette gjelder ikke minst systembussen, som sannsynligvis vil få økt klokkehastigheten fra 66 til 100 MHz om ikke lenge.

- CPU-en er bare én del av problemet, sier Linley Gwennap, sjefredaktør i Microprocessor Report, til InfoWorld Electric.

- Alt som skal kobles opp til den nye systembussen må kjøres fortere.

Ifølge InfoWorld Electric vil den bærbare Katmai-brikken forbruke så mye som 14 til 15 watt når den kjøres med den høyeste klokkehastigheten. Dette stiller store krav til produsenten av PC-en, som må sørge for å lede varmen ut av maskinen. En mulig løsning kan være å montere en ekstra vifte som setter inn når systemet er koblet til strømnettet.

Mer kjøleutstyr, samt bedre skjerming mot elektronisk støy (interferens) betyr større og tyngre notebooks. Dette vil gi produsentene en ekstra utfordring, siden det allerede arbeides hardt for å få ned både vekt og størrelse, ikke minst i enheter for Windows CE.

Til toppen