TELEKOM

Full krangel om «4G»

Netcom og teleanalytiker John Strand i tottene på hverandre.

25. okt. 2010 - 12:49

Den internasjonale teleunionen ITU fastslo i forrige uke at LTE-basert mobilnett ikke er å regne som 4G, altså fjerdegenerasjon.

Brukerne må få minst 100 Mbit/s før teknologien kvalifiserer til denne betegnelsen, mener organet. LTE-bredbånd gir i praksis rundt 5-20 megabit per sekund, og faller dermed utenfor definisjonen deres.

Dette forandrer ingenting for Netcom, som fortsetter å bruke 4G-begrepet ved markedsføringen av deres nyeste og raskeste mobilnett.

Full krangel

I kjølvannet av dette har diskusjonen rast mellom Netcoms kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus og den profilerte danske teleanalytikeren John Strand.

- Jeg er ikke overrasket over at Øyvind stadig kaller LTE for 4G. Det er ikke første gang jeg tar ham i å ha et avslappet forhold til sannheten [...] Historien er full av PR-folk som lyver og manipulerer sannheten og i televerdenen er det dessverre mange av den slags folk som tror at hvis man hyper tingene opp, så kjøper kundene mer, skriver Strand.

Det handler om å bli forstått av kundene, sier Netcoms Øyvind Vederhus (til v.). - Løgn, mener teleanalytiker John Strand om bruk av begrepet 4G.
Det handler om å bli forstått av kundene, sier Netcoms Øyvind Vederhus (til v.). - Løgn, mener teleanalytiker John Strand om bruk av begrepet 4G.

digi.no er kopiert inn på meldingene, som de siste dagene har rast inn.

- Det er like fornøyelig nå som tidligere å se din totale mangel på forståelse for verden utenfor de korrekte teknologiske termer. Dette handler ikke om sant eller usant [...] det handler om å bli forstått, og å snakke til kundene på kundenes premisser, svarer Vederhus.

Han utdyper til digi.no at han mener John Strand er flink i faget og flink til å skape blest om rapportene han utgir.

Verden er slik at realitetene noen ganger må forenkles, synonymer skapes og metaforer anvendes. Det handler om at kundene vil ha informasjon på egne premisser, og ikke John Strand sine premisser, mener Vederhus.

Strand står derimot steilt på at LTE-teknologien ikke er 4G, men snarere en 3G-teknologi på linje med UMTS, HSDPA, HSUPA osv. (teknologier som i pressen gjerne omtales som henholdsvis 3G og Turbo 3G). Hastighetsøkningen ved LTE gjør at enkelte velger å kalle teknologien «3,9 G». Strand sine argumenter for dette er oppsummert i rapporten Pardon me but 4G does not exist.

- Løgn og fornærmelser

- Jeg konstaterer at Netcom fortsetter med å lyve overfor kundene sine, og at de er stolt av det, svarer teleanalytikeren mandag morgen.

- Han er nok veldig glad for at jeg tar på meg bryet med å svare på hans fornærmelser, sier Vederhus til digi.no.

Som i forrige uke gjentar han at Netcom vil forholde seg til de lover og regler de er pålagt. Inntil noen kommer frem til at teleselskapet ikke har lov til å kalle tilbudet 4G, skal de fortsette å bruke uttrykket.

Vederhus påpeker at denne saken gjelder mer enn bare Netcom sitt forhold til begrepet. Dette er noe alle gjør, sier han.

- En samlet bransje kaller LTE for 4G, sier Øyvind Vederhus.

Foreløpig er det bare Netcom og Telenor som prater om 4G i særlig grad i det norske markedet. Netcom lanserte sitt LTE-nett i Oslo i desember 2009 og planlegger ytterligere dekning i Bergen, Stavanger og Trondheim innen året.

Telenor skal lansere LTE-nettverk først i 2012, men har akkurat som Netcom valgt å bruke 4G som begrep for denne teknologien.

- Før du ringte har vi ikke hatt de store diskusjonene rundt dette. Rent akademisk så er det korrekt at LTE ikke er 4G. Men per nå kommer vi til å bruke 4G som uttrykk, så skal vi ta en runde internt om dette før vi lanserer, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor til digi.no.

- De aller fleste sier jo GSM for 2G, og de fleste sier 3G og ikke UMTS. Jeg tror det ligger nærmere at folk vil bruke 4G enn den formelle forkortelsen LTE, fortsetter han, og innrømmer samtidig at han selv bruker å si 4G om LTE-teknologien.

- John Strand er en hyggelig kar, og vi er enige om mye, men ikke alt, sier Bjørn Amundsen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.