Full krig om AirTouch

Ikke før britiske Vodafone bød 54 milliarder amerikanske dollar for det amerikanske mobilselskapet AirTouch, er det klart at også MCI WorldCom er interessert i mobilselskapet.

Vodafones bud på 54 milliarder dollar ligger godt over de 43 milliarder dollar som Bell Atlantic tidligere denne uken sa seg villige til å betale for AirTouch. Vodafones bud er en halv ADR, eller rundt 90 dollar per aksje, mens tilsvarende Bell Atlantic vil gi 1,4 av egne aksjer for hver AirTouch-aksje, eller vel 77 dollar.

Kilder sier til nyhetsbyrået Bloomberg at Bell Atlantic neppe blir med på ytterligere budrunder fordi dette vil bety for store økonomiske belastninger for Bell-selskapets økonomi. Selskapet er allerede på frierferd overfor GTE som Bell-selskapet har sagt seg villig til å kjøpe for vel 52 milliarder dollar.

Også MCIWorldCom har kontaktet AirTouch og gitt beskjed om at selskapet er interessert i å komme med et bud. Så langt er ikke noe beløp spesifisert, men det at AirTouch vil kunne gi MCIWorldCom tilgang til 16,1 millioner mobilkunder i USA og Europa er et godt agn for å få MCIWorldCom-sjef Bernhard Ebbers på kroken. Ebbers har tidligere uttalt at selskapet vil kjøpe selskap innenfor Internett og ikke mobiltelefoni, siden selskapets hovedfilosofi så langt har vært å tilby aksess til næringslivskunder som ikke har krevd trådløse løsninger.

Om MCIWorldCom velger å legge inn bud er det andre gang Ebbers entrer en budkrig på et telekomselskap, etter at WorldCom la inn det høyeste budet på MCI høsten 1997, over bud fra British Telecom og GTE.

Vodafones nye bud legger ikke bare press på Bell Atlantic og MCIWorldCom, men også andre kjøpere. Dette har gitt AirTouch-aksjen et solid puff oppover på børsene, og sluttnoteringen på NYSE onsdag kveld norsk tid var opp 9,25 til 77,5 dollar. Vodafones bud ligger 12,5 dollar over gårsdagens sluttkurs. De to kjøperne økte begge, dels grunnet den generelle veksten i markedet, Vodafone på NYSE med 4,5 til 179,12 og Bell Atlantic opp 3,06 til 55 dollar.

Med dagens kurser har Vodafone en markedsandel på vel 56 milliarder dollar, og Bell Atlantic 85 milliarder dollar. Om AirTouch kjøpes for de antydede summer vil handelen ende på listen over verdens 10 største fusjoner. Det er også klart at flere av AirTouchs aksjeeiere har saksøkt selskapet med krav om at det innhentes konkurrerende bud, for å få satt en riktig markedsverdi på selskapet.

Noen analytikere har antydet muligheten for en trekanthandel, det AirTouchs internasjonale virksomhet overtas av Vodafone, mens Bell Atlantic overtar virksomheten i USA.

Om Vodafone får tilslaget vil selskapet sammen med AirTouch bli verdens største mobilselskap med 25 millioner kunder (av verdens vel 300 millioner mobilkunder) og virksomhet i alle verdensdeler.

Til toppen