Full seier for Narvik kommune

Datatilsynet godtar bruk av Google Apps.

Full seier for Narvik kommune
Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon har engasjert seg sterkt i bruk av nettskytjenester. Nå åpner han for bruk av Google Apps i norske kommuner. Bilde: Per Ervland

TOLLBUGATA (digi.no): Datatilsynet har omsider avgjort den langdryge saken om Narvik får lov til å benytte Google Apps.

Kommunen har i over ett år kjempet for å få beholde skytjenesten de i fjor innførte som epost- og samhandlingsplattform for alle sine offentlig ansatte.

Datatilsynet konkluderte i januar med at bruk av Google-løsningen brøt med personvernlovverket.

FORNØYD: IT-sjef Per Jacobsen i Narvik kommune ble en av de første i norsk offentlig sektor til å ta i bruk nettskyen.
FORNØYD: IT-sjef Per Jacobsen i Narvik kommune ble en av de første i norsk offentlig sektor til å ta i bruk nettskyen. Bilde: Marius Jørgenrud

Men etter en svært lang saksbehandling har Narvik vunnet frem på alle punkter. Alle bekymringene tilsynet hadde er ryddet av veien.

Det fremgår av Datatilsynets endelige konklusjon (pdf, 17 sider) hvor de trekker det varslede vedtaket.

Når denne artikkelen publiseres er digi.no til stede på et pressemøte i lokalene til Datatilsynet i Oslo sentrum. Dette møtet dekkes i en egen sak.

I enkelhet endte det med full seier for kommunen, noe som får IT-sjefen deres Per Jacobsen til å smile bredt.

- Vi er veldig fornøyd. Datatilsynet har vært både løsningsorientert og fremtidsrettet i sine tanker. Det samme gjelder Google. Det er en stor organisasjons som har viet denne saken mye oppmerksomhet, sier Jacobsen til digi.no.

Trass konklusjonen om at Google Apps kan brukes i Narvik, skriver Datatilsynet at de har lagt enkelte forutsetninger til grunn. De pålegger kommunen blant annet å følge opp visse rutiner og påse gjennom revisjoner og risikovurderinger at tiltak som gjøres tilfredsstiller lovens bokstav.

- Gjennom saken har vi fått anledning til å lage oss noen rutiner som ikke nødvendigvis skal endres såofte. Vi vil følge opp det de (Datatilsynet) sier. Blant annet å ta opp til vurdering den tilbakemeldingen som kommer fra tredjeparts revisjon og gjøre våre egne vurderinger om disse. Jeg anser at dette absolutt er overkommelig for oss å følge, sier Per Jacobsen til digi.no.

- Vel anvendt tid

IT-sjefen i Narvik legger ikke skjul på at de har brukt mye tid og krefter på sakskomplekset, som begynte da de vraket sitt gamle system Lotus Notes, og da de ble landets første kommune til å ta i bruk Google Apps.

- Ja, hva skal man si. vi ahr brukt en del tid og krefter, men det meste har pågått som en dialog over telefonmøter med Google og Datatilsynet. Vi har vært i ett møte hos Datatilsynet (noe digi.no dekket i denne saken) og har hatt nær dialog med Google og advokatfirmaet Simonsen. Det tok tid, men vi mener at når resultatet ble som det ble var dette vel anvendt tid, sier Jacobsen.

Han sier han ikke er overrasket over at konklusjonen til Datatilsynet, selv om han erkjenner at han på stemmen nok høres ganske lettet ut.

- Jeg mener vi hadde en veldig god sak.

Anstrengt økonomi

Narvik er en av kommunene som var involvert i Terra-skandalen og de har en anstrengt økonomi. I flere år har kommunen vært underlagt statlig kontroll over låneopptak eller langsiktige leieavtaler, gjennom det såkalte ROBEK-registeret.

- Dere har engasjert to advokater fra Simonsen for å bistå i saken med å godkjent bruken av Google Apps. Det var vel ikke billig?

- Nei. Det kostet noen kroner, det gjorde det. Men fortsatt vil vi nok komme ut med lønnsomhet i forhold til hva vi ellers måtte ha investert i annen epost- og samhandlingsløsning i kommunen, sier Jacobsen til digi.no.

Han kunne ikke på spørsmål fra digi.no svare for hvor mye den relaterte reisevirksomheten og advokatbistanden har kostet kommunen.

- Hvor viktig har advokathjelpen vært for dere i denne saken?

- Det har vært en god hjelp. Det var flere juridiske formuleringer det var nyttig å få konkretisert gjennom Simonsen. Også når det gjelder det juridiske språket som brukes på engelsk har dette vært nyttig, sier han.

Narvik kommune oppfatter selv at de nå har opparbeidet seg en vesentlig kompetanse på et område som mange andre, kanskje særlig i offentlig sektor, kan være interessert i å lære av.

Jacobsen ser ikke bort ifra at de kan bistå andre som har behov for rådgivning ved planer om å ta i bruk nettskytjenester som Google Apps.

- Ja, i den grad vi har tid og ressurser nok er det helt klart at vi kan si noe hvis andre ønsker å ta i bruk dette. Vi har opparbeidet oss kompetanse og er svært fornøyd.

Han sikter til at de er fornøyd med produktet. Tjenesten med epost- og samhandling i nettskyen fungerer som planlagt, og skal ha gjort hverdagen enklere for kommunens rundt 1500 ansatte.

- For vår del er dette en god dag. Jeg tror mange andre i Kommune-Norge nå kan gjøre en vurdering om dette er noe også de kan ønsker å gå for, sier IT-sjef Per Jacobsen til digi.no.

Digi.no kommer tilbake med en egen sak fra pressekonferansen til Datatilsynet, som også vil omhandle vurderinger tilsynet har gjort av Moss kommunes ønske om å ta i bruk Microsofts nettsky.

    Les også:

Les mer om: